Pravidelná konzumace jogurtu potlačuje infekci H. pylori

Doktor Kuan-Yuan Wang z Kaohsiung Municipal United Hospital na Taiwanu se svými kolegy zjistil, že pravidelná konzumace jogurtu obsahujícího Lactobacillus acidophilus (La5) a Bifidobacterium lactis (Bb12) signifikantně snižuje hladinu ureázy Helicobactera pylori za dobu šesti týdnů. Výsledky své studie vědci uveřejnili v zářijovém čísle časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

V první fázi studie vědci zkoušeli studii in vitro. Na plotny s H. pylori izolovaným od osmi pacientů vědci inokulovali La5 nebo Bb12. Výsledky ukázaly, že zatímco Bb12 měl inhibiční efekt ve všech osmi případech, La5 bylo bez účinku.

Do studie bylo zahrnuto celkem 70 pacientů s pozitivním testem na H. pylori. Pacienti konzumovali jogurt obsahující 107 jednotek tvořících kolonie na ml La5 a Bb12 (u 59 pacientů) a placebo ( u 11 pacientů) dvakrát denně po jídle po dobu šesti týdnů. Ureázový dechový test byl proveden na začátku studie, za čtyři týdny a za osm týdnů od zahájení studie.

Hodnoty testu s ureou signifikantně poklesly ve skupině užívající AB jogurt za čtyři týdny (30.1 ± 19.6 vs. 36.2 ± 19.4; P < .05) a za osm týdnů (28.2 ± 15.8 vs. 36.2 ± 19.4; P < .05). Výsledky žaludeční biopsie prokázaly sníženou aktivitu gastritidy u 14 pacientů.

Po vysazení  jogurtu z jídelníčku se hodnoty testu za 16 týdnů vrátily k původní hladině.

Zpět nahoru