Osteoporóza a osteomalacie

Osteoporóza představuje řídnutí kostí. Dochází při ní k úbytku kostní tkáně, která postihuje relativně rovnoměrně organickou i minerální strukturu kostí, ale hlavně její bílkovinnou trámčinu. V důsledku těchto změn je kost mnohem náchylnější ke zlomeninám než obvykle.

Osteoporózu odlišují odborníci od osteomalacie. Při osteomalacii dochází k deminerlizaci kostí v důsledku nedostatku vitaminu D. Je důležité, že obě choroby se mohou bohužel vyskytovat současně. Osteoporóza je přirozeným problémem stárnutí. Ve věku kolem sedmdesáti let je již denzita, hustota kostí třetinová. S přihlédnutím k hormonálním rozdílům je osteoporóza mnohem častější u žen než u mužů.

Nejčastěji postihuje osoby bílé pleti než ostatní skupiny. Příčina u žen je dána tím, že hlavně po menopauze přestávají vaječníky produkovat estrogenní hormony. Tím vzniká zdravotní problém, protože tyto hormony pomáhají udržovat hustotu kostní dřeně. Osteoporóza může rovněž vzniknout i v případě, že jsou u žen vaječníky odstraněny operativně, dále při nedostatku vápníku ve stravě, při některých hormonálních poruchách (například Cushingův syndrom), dlouhodobější léčbě kortikoidy či při delší imobilizaci.

Jednou ztracenou kostní tkáň je již nemožné nahradit, o to větší význam mají preventivní opatření. Důležité je fyzické zatížení kostí, zejména chůze. Dále je důležitý přísun vápníku ve stravě. Nejvýznamnějšími zdroji jsou mléko a mléčné výrobky, zelená listová zelenina, citrusové plody, sardinky a mořské ryby. V některých případech je třeba doplnit vápník i ve formě doplňků stravy. Pro prevenci je důležité nekouřit a jen výjimečně si dopřát alkohol v minimálním množství.

Již zmíněná osteomalacie představuje měknutí, zeslabování a demineralizace kostí u dospělých v důsledku nedostatku vitaminu D.Pokud k tomuto stavu dojde u dětí, označuje se to jako rachitida neboli křivice. Vývoj a růst kostí vyžadují dostatek vápníku a fosforu ve stravě. Jejich vstřebávání je ovšem nemožné bez dostatku vitaminu D. Vitamín D získává tělo z různých druhů potravin (máslo, ryby, vejce, rybí oleje a tuky), ale také prostřednictvím slunečních paprsků na kůži. Nedostatek tohoto vitaminu má za následek měknutí a oslabení kostí.

Osteomalacii mohou způsobit výpadky vitaminu D ve stravě, nedostatečné vystavení slunečním paprskům či špatná absorpce vitamínu D z trávicího traktu. K vzácným příčinám patří reální selhání, acidóza a některé vrozené metabolické poruchy. Osteomalacii jsou ve vyspělých zemích hlavně postiženy osoby s nedostatečnou výživou. osteomalacie způsobuje bolesti kostí a svalovou ochablost. Při výraznějším oslabení kostí může i při drobném úrazu dojít ke zlomenině.

 

Zpět nahoru