Naringin

Naringin patří spolu s rutinem do skupiny flavonoidů (přesně řečeno patří do skupiny flavnoidních glykosidů) přírodních látek, jejichž účinky mají velký význam pro prevenci mnoha kardiovaskulárních i nádorových onemocnění. Získávají se z citrusových plodů a obsaženy jsou rovněž v pohance. Naringin je hlavním flavonoidem grapefruitů a grepové šťávě dodává její charakteristickou natrpklou chuť. Podobně jako další flavonoidy, i naringin zlepšuje pevnost cévních stěn, jejich elasticitu a propustnost.

Tento účinek se s úspěchem uplatňuje v léčbě krvácivých dásní, hemoroidů, pro prevenci cévních změn při cukrovce (např. diabetická retinopatie – poškození oční sítnice), glaukomu apod. Studie také odhalily, že naringin a jemu příbuzný rutin dokáží významně snížit hladinu krevních tuků (celkového cholesterolu, LDL cholesterolu, VLDL cholesterolu a triglycerolů), tedy látek, které stojí za většinou kardiovaskulárních onemocnění. Naopak nemají vliv na hladinu “hodného” HDL cholesterolu.

Naringin má i výrazné antioxidační účinky a svým působením na krevní řečiště také zlepšuje prokrvení tkání. Jeho doporučená denní dávka není stanovena. Užívá se v množstvích podobných jako rutin – 10 až 20 mg denně. Velmi důležitou vlastností naringinu je schopnost zlepšovat elasticitu a propustnost cévního systému, což má význam v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Tento flavonoid zvyšuje sekreci pankreatické šťávy a trávicích šťáv tenkého střeva a prostřednictvím bloudivého nervu (vágus) zvyšuje i produkci žaludečních šťáv.

Mezi jeho uváděné účinky patří:

  • blokuje látky, které jsou zdrojem rakovinných buněk, vychytává volné radikály = chemoterapeutický význam, zvyšuje metabolismus tuků,
  • snižuje negativní efekt příjmu alkoholu, působí jako antioxidant, snižuje riziko vzniku arterosklerózy, snižuje hladinu cholesterolu,
  • pomáhá při žilních onemocněních, křečových žilách a hemeroidech, posiluje imunitní systém, podporuje produkci hormonů,
  • preventivně působí proti infekcím a nachlazení, čistí střeva a stabilizuje střevní flóru.

Klinické studie prokázaly jeho schopnost snižovat hladinu krevního cukru, což v důsledku zpomaluje ukládání energie do tukové tkáně.

Zpět nahoru