Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Zrovna včera jsem se procházela lesem vonícím po medvědím česneku. Bylo svěží nedělní ráno, slunce se opíralo do vršků dubů, všude to bzučelo prvními včelami, neboť les nabízel také hojnou náruč dymnivek. Jedno tiché a klidné ráno, kdy si z procházky odnesete košík plný medvědího česneku. A s ním pak doma hospodaříte. Něco nakrájíte a naložíte k ledu, několik hrstí bylinky použijete na výtečné pesto, abyste ze zbytku uchystali pomazánku, polévku, tinkturu či koření. A to stále není vše, neboť až česnek rozkvete, až to lesem teprve zavoní, můžete nasbírat také svěží bílé lichookolíky, které jsou polokulovité o zhruba 10–20 květech. Toto květenství pak můžete naložit do oleje, případně octa a uchystat si tak výborný, chutí oplývající základ do salátů či pomazánek. Medvědí česnek lze zužitkovat od hlavy až k patě, použít lze také cibulky, nicméně mysleme na to, že z cibulek příští rok vyraší zelené lístky, a tak je ponechte zemi. Ta dobře ví, co s nimi. Už to, že si můžeme odnést list, poupátko či květ, je velký dar, jenž nám příroda uloží na talíř.
Medvědí česnek je opředen řadou zkazek, své druhové jméno však získal právě po medvědech, kteří byli mnohokrát z kraje jara spatřeni, jak v blízkosti lesních tůněk spásají lány česnekových lístků. Ty je pročistí, zcela probudí a taktéž zbaví parazitů. A nejen medvědy, ale i nás. Věděli jste, že medvědí česnek je zcela jedinečný při léčbě zlatého stafylokoka? Že napomáhá v léčbě zánětlivých onemocnění, zejména žaludku a střev? Že účinně snižuje hladinu cholesterolu? Že mocně žene energii do žil, celkově povzbuzuje, doplňuje železo? A to není vše, neboť je skutečnou studnicí zdraví. Osobně jej pokládám za jednu z nejmocnějších bylinek. O zázračné síle medvědího česneku věděli i naši předkové. Z kraje jara jej proto velmi hojně zařazovali, nejčastěji jako polévku, špenát, ale i pomazánku, kterou stavěli na tvarohu a mrkvi. Česnek vkládali do jarních nádivek, slaných koláčů i masových směsí. Často jej však konzumovali jen tak, syrový.
Co, kdy, jak sbíráme a uchováváme
Sbíráme list, nať, cibulku i květ. Listy sbíráme z kraje jara, ponejvíce v dubnu, stejně tak nať, cibulky v červenci z pěstovaných rostlin, květ na konci dubna či v průběhu května, uchováváme v podobě koření, tinktury, pesta, oleje, octa, šťávy.
Léčivé vlastnosti
- dezinfikuje trávicí trakt,
- navozuje chuť k jídlu,
- snižuje vysoký krevní tlak,
- snižuje vysokou hladinu LDL cholesterolu,
- mírní aterosklerózu,
- tlumí hyperglykémii,
- posiluje imunitní systém,
- funguje jako přírodní antibiotikum,
- eliminuje střevní parazity,
- léčí zlatého stafylokoka,
- účinkuje na akné, ekzém, vředovou kožní chorobu,
- podporuje funkci žlučníku a jater,
- je to výtečný zdroj vitamínu C a železa
Všeho moc škodí, tak tedy i s medvědím česnekem pomalu a opatrně. Osobně mi nevadí během dne zkonzumovat i 100 g zelených lístků, nicméně máme-li slabší žaludek, žlučník či slinivku, bylinku zařaďme spíše mírně, případně upřednostněme jemnější léčivky. Nadměrné užívání česneku (více než 150 g bylinky denně) může přivodit průjem, nadýmání, záněty ledvin. Česnek medvědí nikdy nekonzumujeme na lačný žaludek, neboť dráždí.
Medvědí česnek v kuchyni
Chodíte-li na česnek, jistě se zajímavými recepty jenom hemžíte, neboť bylinka je tuze tvárná a dá se s ní vyhrát na desítky způsobů. Když se řekne medvědí česnek, na mysl nám často vytane nejprve pesto. Pesto, které je hotovo do několika minut, aby pak odpočívalo v lednici i rok a mohlo výtečně doplnit pečené maso, kvalitní holandský sýr, těstovinová jídla, první jarní grilování s přáteli. Anebo též jej můžete namazat na čerstvě upečený chléb, vložit pod maso, zabalit do rolády. Fantazii se meze nekladou, avšak pokud jste ještě s pestem neměli tu čest, níže vám ukáži, jak na něj.
4 hrsti čerstvých listů medvědího česneku, 100 ml olivového oleje, ½ čajové lžičky himálajské soli, 3 polévkové lžíce slunečnicového semínka, sýr dle chuti
Medvědí česnek dobře omyjeme, vysušíme, vložíme do mixéru. K bylině přidáme také olej, sůl a slunečnicové semínko. Víme-li, že pesto v dohledné době sníme, můžeme doplnit o aromatický sýr, například parmazán či kozí goudu. Pokud však chceme pesto uchovat přes zimu, od sýru upusťme, ponechme pouze slunečnicové semínko. I tak bude výrobek nevýslovně chutný. Vše umixujeme, plníme do čistých, vyvařených sklenic, dobře zavíčkujeme a uchováváme v chladu. Podle mé zkušenosti pesto vydrží celý jeden rok.
Jarní polévka s medvědím česnekem
Divoké polévky, to je příval čisté, životodárné energie. Kombinujme je i s dalšími jedlými bylinkami, vždy však tak, aby nám chutnalo. Nezapomínejme, že konzumace divokých bylin vyžaduje zvyk, cvik, chuťovou paměť. Tyto byliny nejsou přešlechtěné, disponují původní chutí, která je v porovnání s konvenčním způsobem pěstování ne vždy lákavá. Pokud je však zařadíte, třeba jen po troškách, brzy k nim dojdete, zamilujete si je a oblíbíte, protože jsou pěstovány s láskou, zahradníkem nejpokornějším – přírodou samotnou.
1 polévková lžíce kokosového oleje, 1 malá cibule, 500 g česneku medvědího, 1 l vody, himálajská sůl, 1 polévková lžíce lahůdkového droždí, 150 g brambor, 200 ml 16% smetany
Na kokosovém oleji zpěníme cibulku, přidáme najemno nakrájený medvědí česnek a podlijeme osolenou vodou, do které přidáme lahůdkové droždí. Nakrájíme brambory, vložíme do polévky a vaříme do změknutí. Jakmile je hotovo, polévku umixujeme se smetanou na hladký krém. Podáváme s chlebovými krutóny a strouhaným parmazánem.
Vaječná pomazánka s květy medvědího česneku
Výše jsem zmínila, jak naložit s květy, když medvědí česnek dovolí explodovat poupátkům, aby se rozvila do spousty jemných bělostných kvítků. Les pak získá zcela nový nádech, stejně jako i vaše tvoření. Nejste-li pomazánkoví, několik květů medvědího česneku zalijte dobrým jablečným octem a nechte odpočívat zhruba měsíc v teple. Zde výborně poslouží i okenní parapet. Pak ocet stočte a použijte všude tam, kde jste na něj zvyklí. Podobně připravíte též česnekový olej. Nyní však k pomazánce.
4 vejce, 100 g květů česneku medvědího, 4 polévkové lžíce másla, himálajská sůl
Vejce uvaříme, oloupeme a umixujeme s květy medvědího česneku, máslem a himálajskou solí. Pomazánkou mažeme kváskové pečivo, dozdobíme a servírujeme. Taková večeře je výtečným zdrojem pomalých sacharidů, kvalitního tuku, ale i bílkovin, enzymů a protizánětlivých složek.
Vydáte-li se letos na medvědí česnek, buďte prosím šetrní. Vezměte si z lesa pouze a jen tolik, kolik upotřebíte, nepleňte cibulky, zanechte přírodu za sebou tak, jak jste do ní vkročili. A vše si užijte, poděkujte, prociťte vděčnost a také dovolte, aby ona léčivá síla bylinky zacílila tak, jak je vám třeba a jak právě potřebujete.
V článku jsou použity informace z knihy
Švédová, Zuzana. Štědrý bylinářův rok. Praha: Grada Publishing, a.s, 2021. 392 str. ISBN: 978-80-271-3164-8.