prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Léčivé účinky organicky pěstovaných citrusových kůr

07.03.2016
Citron

Léčivé účinky citrusových kůr jsou známy od nepaměti, v prvé řadě jich využívá tradiční čínská medicína, která jim přikládá mnohý terapeutický účinek. Kůra, ať už citrusová či pomerančová, si v sobě nese jemnou, hořko sladkou chuť, čímž tělo mírně ochlazuje, u osob robustních pak zmírňuje nadbytek, vysouší, předchází zánětům a infekcím, díky projímavým vlastnostem pomáhá ulevit pomalému střevu. Při stagnaci sleziny, kdy játra v relativním nadbytku, pomůže, mimo jiné, směsice mandarinkové, pomerančové a citrónové kůry zmírnit trávicí potíže, kterými jsou nechutenství, nadýmání, bolesti břicha či vleklá, neutuchající únava. Veškeré vědění čínské medicíny dosahuje nevídané hloubky, pramenící z moudrosti a vzácného know how, podloženým časovou tinkturou několika tisíců let, vždyť tato léčebná filozofie, čítá mnohem víc, než nabízí současná západní medicína. Ta člověka dělí, nezohledňuje, nepátrá po duševních aspektech, tradiční čínská medicína pak svým celostním pohledem pomáhá obnovit stav vnitřní rovnováhy, navrací pocit zdraví, který se snaží co nejdéle udržet. Žádné potírání příčiny a pouhá léčba následků, nejčastěji medikamentózní cestou, která řeší tak málo. Komplexní přístup a o to v prvé řadě jde.

Tak, jako zde přidáváme k nejrůznějším zeleninovým směsem širokou škálu voňavým bylinek, Číňané hospodaří s kůrou, která je běžnou součástí luštěninových pokrmů, záleží však na diagnóze. Vše je poskládáno dle zákonů rovnováhy, chutí, vůně, energie jednotlivých ingrediencí, vše vyvážené a mnohdy doslova na míru, jako by vám ušili ten nejlepší možný šat, který padne a bez okolků sluší. Jak je vidno, Čínská medicína kůře přisuzuje terapeutický účinek, pro nás je spíše voňavou záležitostí, která dochutí nejeden koláč či perník. Kůra, o které však hovoříme, je kůrou ve své nejobyčejnější a zároveň tak nejčistší podobně, bez chemických postřiků a nebezpečných látek.

 

Všimla jsem si, že spousta z nás nakupuje zcela běžné citróny a pomeranče, bez označení Bio, jejichž kůru pak všemožně drhne pod tekoucí vodou s výsledkem toho nejčistšího vzezření. Bohužel vás zklamu, neboť chemické látky, kterými jsou citrusové plody ošetřeny a zároveň „chráněny“ před škůdci a plísněmi, patří na seznam látek rozpustných v tucích, nikoli ve vodě. Na tento seznam patří E 233, tzv. thiabendazol, E232, neboli ortofenyfenolát sodný, E 2321, ortofenylfenol a v dále pak E 230, bifenol. Již samotné názvy jsou tak strašidelné, že Vás snad odradí od jakéhokoli dalšího úmyslu, použít běžně kupovanou kůru. Jen pro informaci, E 232 a E 233 patří na seznam silně nepříznivých látek. Je známo, že pracovníci v citrusových sadech, jež dnes a denně přicházejí do kontaktu s těmito silnými chemikáliemi, vykazují známky poškození jater a nervů. Škodlivé jsou rovněž i výpary z kůry citrusových plodů, proto, běžně kupovanou kůru nikterak tepelně nezpracovávejme, neprohřívejme a nevyrábějme vonné esenciální směsi. Zároveň si odpusťme plátek pomeranče či citrónu do sklenice vody, kterou servírují v restauraci.

 

Dužnina běžně kupovaných citrusů, které nenesou nálepku BIO, by měla být podle všeho v pořádku, neboť veškeré chemické látky zabydlují pouze slupku a neprostupují tedy hlouběji do nitra plodu. Přesto, chceme-li z plodů využít také jejich životodárnou kůru, ona organicky pěstovaná forma se zcela jistě vyplatí. Můžete si totiž uchystat chutná a velmi rychlá brusinková srdíčka, která připravíte následovně:

Pomerančovou kůru rozmixujeme, přidáme brusinky, kokos a ovesné vločky. Opět mixujeme, dokud nezískáme těsto lepivé konzistence. Z něj pak vykrajujeme srdíčka, která lze dále namáčet do hořké čokolády, případně ponechat jen tak a vychutnat jako sladkou dopolední svačinku k hrnečku horké melty.

 

Pomerančovo zázvorový čaj

  • 3 bio pomeranče i s kůrou
  • 1 bio citrón
  • 250 g medu
  • 50 g kyseliny citrónové
  • skořice
  • 30 g zázvoru
  • 3 l vody

Pomeranč i citrón nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce s vodou a vaříme společně s kyselinou citrónovou, ale také skořicí. Jediný med a zázvor ponecháme stranou. Jakmile všechno ovoce změkne, nápoj vychladne a my si přejeme docílit mnohem hustší konzistence, výslednou směs lze jemně mixovat, poté přecedit, dochutit medem, šťávou z odstředěného zázvoru a podávat buď jako samostatný horký nápoj, případně nechat uležet a naředit vodou.

 

Organicky pěstované pomeranče lze také oloupat a jejich kůru do zásoby nasušit, pomlít a uschovat do skleněné nádoby, bez přístupu vzduchu, bez přístupu vody. Tímto práškem lze následně dochutit tvarohové koláče, ovesné kaše, nejrůznější smoothie, muffinky, perník, vánoční cukroví, případně pak nápoj, jak je vidno výše. Kůru lze koupit také sušenou, rozemletou a uzavřenou v kořenícím sáčku. Vždy však pozorně sledujme zdroj a snažme se vyvarovat všeho, co si naši energii nezaslouží.


Související články:
Okrajové části potravin jako životodárný lék
Citroník limonový (Citrus limon)
Pomeranče
Jak se stravovat v I. trimestru těhotenství
Dech beroucí levandule


07.03.2016
autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS