Kyselina chlorogenová – pomocník nejen při hubnutí

hubnuti 2 e1621239679858

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kyselina chlorogenová je ester kyseliny kávové a kyseliny chinové, který má význam jako meziprodukt při výrobě ligninu. Samotný lignin zabezpečuje ve stěně rostlin nebo stromů dřevnatění těchto stěn. Je tím důležitý pro stabilitu rostlin.

Zpět k samotné kyselině. Byla objevena ve třicátých letech minulého století. Nejvíce se vyskytuje v zelených kávových zrnech, ovoci, zelenině nebo čaji. Můžeme ji najít rovněž ve sušených švestkách. V rostlinách ji můžeme najít například v bambusu Phyllostachys edulis, výhoncích vřesu obecného nebo květu ibišku. Patří do skupiny tzv. chlorogenových kyselin. K nim náleží například ještě kyselina kryptochlorogenová nebo neochlorogenová.

Jedná se o polyfenolové sloučeniny. Tyto kyseliny mají výraznou antioxidační aktivitu. Tato aktivita nás chrání před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí.

Je řazena do skupiny látek, která působí jako cholagoga, tedy látky zvyšující vylučování žluči nebo urychlující vyprazdňování žlučníku.

Nejvíce je asi oblíbena jako doplněk stravy na podporu různých dietních režimů. Ale to není vše. Přispívá k mírnému snížení krevního tlaku a ke snížení hladiny cukru v krvi. Vědci také předpokládají, že může mít protizánětlivé účinky.

Jak už jsem zmínil, nejvíce se vyskytuje v zelených kávových zrnech. Pokud se zrna začnou pražit, odchází k úbytku kyseliny chlorogenové, a naopak vzrůstá podíl kyseliny neochlorogenové. Takže pití kávy už příliš k hubnutí nepomůže. Pokud bychom ochutnali zelená zrna ještě před pražením, zaznamenáme nepříjemnou chuť, za kterou stojí právě deriváty kyseliny chinové, tedy chlorogenové kyseliny. Velmi často se právě prodávají extrakty ze těchto zrn, kyselinu chlorogenovou lze koupit ale i samostatně v doplňcích stravy.

Pacienti, kteří užívají léky na snížení hladiny cukru v krvi, by neměli kyselinu chlorogenovou užívat, protože může nežádoucím způsobem zesílit účinek těchto léků. Také je dobré vědět, že kyselina chlorogenová může také bránit absorpci (vstřebávání) zinku a železa.