Kukuřice setá

cm kukurice

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kukuřice, oblíbená zelenina z našich kuchyní, pochází původem z oblastí Střední a Jižní Ameriky, kde byla oblíbenou zemědělskou plodinou takových starobylých národů, jako byli Aztékové, Mayové či Inkové. Odborníci uvádějí, že její pěstování doprovází lidstvo téměř šest tisíc let. Do českých zemí se kukuřice dostala z Turecka a Rumunska, odkud ji přivezli kočovní Rómové. Dlouho byla proto označována jako turecká pšenice nebo žito.

Kukuřičné zrno má ze všech obilovin používaných v naší kuchyni nejvyšší energetickou hodnotu. Obsahuje také až 5 % tuku, který je tvořen nenasycenými mastnými kyselinami, jako je kyselina linolová, olejová a další. Důležité je také, že obsahuje nízký podíl dusíkatých látek, necelých 10 %. Z bílkovin převažují zein a glutenin. Obsah vlákniny je v kukuřici poměrné nízký, rovněž tak i minerálních látek. Nízký je i obsah vápníku.

Odrůdy kukuřice charakteristické žlutými zrny (tak jak kukuřici známe vesměs my) mají vyšší obsah beta karotenu a rovněž obsahují další karotenoidy, jako jsou xantofyl a zeaxantin.

I když si možná myslíme, že existuje jedna kukuřice, není tomu tak. Ta kukuřice, kterou konzumujeme, se označuje jako kukuřice sladká. K hospodářským účelům se používají kukuřice škrobnatá, cukrová a druh kukuřice označovaný jako kukuřice koňský zub. Škrob z kukuřice se používá ve farmaceutickém, chemickém průmyslu, ale také v papírnictví či stavebnictví. Olej se používá jako přísada v kosmetických přípravcích. Lidové umění si našlo dokonce využití pro kukuřičné šustí, z kterého se vyrábí známé figurky, které můžeme vidět v období Velikonoc či Vánoc.

Zmiňovaný škrob může být ovšem příčinou alergie, což je někdy problém pro osoby trpící touto formou alergie, protože kukuřičný škrob je obsažen jako pomocná technická látka v řadě léků. To by měli vzít v úvahu příznivci bio potravin, protože ač je kukuřičný škrob uváděn jako kvalitnější než škrob bramborový, může mít u alergika za následek vážné nežádoucí účinky.

Tradiční léčitelství využívalo kukuřičné čnělky jako směs do močopudných směsí. Vědci uvádějí i žlučopudné účinky, nicméně na druhou stranu může tato rostlinná droga zvyšovat krevní tlak či dráždivě působit na srdeční sval, podle některých zdrojů při nadměrné konzumaci může podráždit centrální nervový systém. Rovněž byly používány pro zlepšení látkové výměny, snížení hladiny krevního cukru, při revmatismu, či otocích kloubů.

Zejména červené druhy kukuřice, pro nás méně obvyklé, obsahují vyšší počet flavonoidů s antioxidačním účinkem. Olej z kukuřičných klíčků je velmi kvalitním zdrojem vitamínu E.

Na závěr se dá pro zajímavost uvést, že doma připravený popcorn, bez průmyslově dodávaných přísad, je mnohem zdravější pochoutka než brambůrky či oříšky, má vysoký podíl vlákniny, vitamínů ze skupiny B, železa a draslíku.