Kerblík setý

Kerblík setý patří mezi oblíbené druhy koření již odedávna. Jak se s oblibou říká v historických knihách, znali ho již staří Římané. Patří do čeledi rostlin mrkvovitých. Jeho lístky jsou podobné lístkům kořenového petržele. Je charakterizován jako jednoletá rostlina a dorůstá výšky asi 50 cm. Lístky jsou jemně zpeřené a má drobné bílé kvítky. Pokud byste jej někdo chtěl pěstovat, vysévá se v květnu a pěstuje se jako kudrnatá petržel.

Z léčivých látek obsahuje aromatické silice, vitamín C, vitamín A a rovněž i minerální látky.

Jako koření se používají čerstvé listy kerblíku, které můžeme dát například do polévek a omáček. Používá se v podobných případech jako petrželka, ideálně v čerstvé formě, protože jeho jemné anýzové aroma se sušením vytrácí. Můžeme jej přidávat i do různých druhů salátů – rajčatového, bramborového, zeleninového. Dá se uplatnit i do omelet, do rybích jídel (ať už se jedná o ryby vařené, grilované či smažené), může být i součástí masitých jídel – lze ji přidat do telecího, drůbežího či skopového masa. Rovněž jej můžeme přidat do rýže či pikantních tvarohů. Někdy se používá i nať kerblíku, která má rovněž anýzovou příchuť.

Jak vidíte, přesto, že kerblík je u nás poměrně málo používán, jeho možnosti využití jsou široké. Ale nesmíme opomenout jeho pozitivní působení na naše zdraví. Kerblík zmírňuje zažívací potíže, podporuje trávení, působí lehce močopudně a zmírňuje i nadýmání.

Jak z toho všeho vyplývá, kerblík nejen obohatí náš jídelníček, ale pomůže zmírnit i zažívací potíže, které mohou někdy po nadměrném hodování nastat.

Zpět nahoru