Jahodník obecný (Fragaria vesca)

cm jahody

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Jahodník obecný patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). Je to vytrvalá bylina s šikmým a hnědě zbarveným oddenkem, z kterého vyrůstá přízemní listová růžice. Listy jsou řapíkaté a trojlaločnaté. Plody, jahody, jsou drobné žlutohnědé nažky sedící na zdužnatělém květním lůžku.

V době zralosti jsou snadno oddělitelné od číšky, na níž jsou nazad ohnuté kališní lístky. U nás roste na okrajích lesa, na pasekách či mezích nebo travnatých stráních. Je rozšířen po celé Evropě a Sibiři a v plané formě se vyskytuje v podstatě na celém světě. Jahodníků existuje celá řada druhů, sám jahodník lesní bývá zaměňován s jahodníkem vyšším (truskavcem) či chlumím (trávnicí). Průmyslově získávané plody jsou získávány z jahodníku, které jsou převážně kříženci jahodníku virginského a chilského. Ovšem z farmaceutického hlediska nemají význam, nejsou v nich obsaženy účinné látky jako v jahodníku obecném.

K nejvýznamnějším účinným látkám patří třísloviny, flavonoidy (rutin a quercetin), sliz, vitamín C (kyselina askorbová) a silice s citronovou vůní. Jako léčivá droga se sbírají mladé listy s krátkou částí řapíku. Mají trpkou, slabě slizovitou a nahořklou chuť. Má svíravý a slabě protizánětlivý účinek. Tento efekt lze využít například při střevních chřipkách či průjmech, rovněž také při nemocech ledvin a močových cest. V kombinaci s listy maliníku a ostružiníku se používá jako náhražka pravého čaje. Zevně se dá použít jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny.

I když jsou listy léčivá droga, je třeba se zmínit i o plodech. Plody jahodníku známé též jako lesní jahody obsahují větší množství kyseliny salicylové a další organické kyseliny a rovněž cukry, vitamin C, aromatické látky, pektiny a třísloviny. Sběr lesních jahod dnes vytlačilo pěstování zahradních odrůd, které nedosahují chuťových a aromatických vlastností lesních jahod. I když nejcennější jsou v čerstvém stavu, velice výživné a chutné jsou i upravené. Již dlouho z nich hospodyňky připravují marmelády, džemy, kompoty, šťávy, víno apod.

V lidovém léčitelství se lesní jahody používaly jako slabě močopudný prostředek, především hlavně v čerstvém stavu při skleróze, vysokém krevním tlaku, ledvinových kamenech, revmatismu a dalších nemocech. Po konzumaci většího množství může u citlivých osob (často např. u dětí) vyvolat kopřivku, svědivku nebo jiné alergické příznaky.