Hroznové víno

cm hroznove vino

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Bobule hroznového vína, mošt, bílé, červené i růžové stolní víno a sekt tvoří důležitou složku výživy jižních národů. Rostliny vinné révy pocházejí pravděpodobně ze západní Asie a patří k několika plodinám, jež jsou v naší civilizaci nejdéle pěstovány. K nám byly sazenice révy přivezeny díky římské snaze rozšiřovat jejich pěstování po celé rozsáhlé říši. Ve starém Řecku, na Krétě a v Trákii se vyvíjelo tehdy již vyspělé vinařství a šířilo se dále… Dnešní dodávky tohoto zboží pocházejí hlavně z Itálie, Francie a Španělska.

Slupka

U poznámek o chutných bobulích začněme neobvykle, hned jejich slupkou: To ona je tolik bohatá na vlákninu – odstraňující ochablost střev a zácpu. Odvede vodu i s jedovatými látkami a navázanými tuky! Hrozny jsou tímto ideální podzimní dietou: Urychlí průchod moči ledvinami, močovým měchýřem a cestami, odplaví škodlivé bakterie, a tím zmírní záněty ledvin či močového měchýře.

Dužnina

Hroznové víno obsahuje všechny vitamíny B komplexu, ovšem s výjimkou B12. Ty jsou důležité pro zpracování cukrů a pro dobré nervy a mozek. Fruktóza zvedá jen mírně hladinu cukru v krvi, a to je velmi dobré: Příliš nízká hladina cukru v krvi bývá totiž původcem únavy, nervozity i nesoustředěnosti. Přítomná kyselina listová poslouží krvetvorbě, vitamín C zase imunitnímu systému. Množství manganu využijí kosti, štítná žláza a nervy. Hořčík zase srdeční a svalová činnost. Draslík vyrovná případný výkyv soli v těle, jestliže slané složky naší potravy tvoří v civilizované společnosti – žel – většinu procent stravy na talíři…

Léčivé účinky hroznového vína dle literatury:

  • napravují ochablost střev a zácpu
  • čistí ledviny, močový měchýř a cesty
  • zmírní premenstruční syndrom
  • podpoří snížení nadváhy
  • pozvednou z únavy, nervozity, depresí…
  • aktivují přeměnu cukrů

Nezapomeňme využít v kuchyni také vinné listy: Krátce je povaříme a zabalíme do nich kořeněné mleté maso (rýže může být součástí nebo přílohou), jindy třeba kozí sýr.

Zbývá doporučit nákup takových vinných hroznů, jejichž stopky jsou ještě zelené: Můžeme pak předpokládat, že i doma nám vydrží hrozny po nějakou dobu svěží. Uchovávejme je ve spodní části chladničky zhruba týden, přezrálé po kratší dobu.

Tuzemské zboží bývá méně zatíženo škodlivými látkami než dovezené.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.