Hloh: pro srdce jako zvon!

Vznešená bylina, s níž se můžeme setkat v horských oblastech, hájích, ale i na okrajích polí. Všude v těchto místech vytváří její květy, a především sytě červené plody, překrásné scenérie. V Česku spatříme hloh nejčastěji na okrajích lesa, luk, ve stráních a své místo má i v okrasných zahradách.

Kdo čeká roztomilou malou bylinku, bude překvapen. Hloh je keř, mnohdy tak mohutný, že připomíná strom. Je obalený trny a krásnými květy, které přírodní léčitelství zajímají nejvíce. Sbírají se v květnu a červnu. Plody, jimiž jsou drobné červené bobulky, se sbírají během září a října.

Hloh byl odpradávna označován za bylinku pro srdce a tento svůj přívlastek si hrdě drží dodnes. Látky, které v něm najdeme, prospívají srdci i krevnímu oběhu, stimulují srdeční sval a zlepšují nejen jeho prokrvení, ale i prokrvení celého organismu.

  • Hloh je také osvědčenou bylinkou v boji s vysokým tlakem, jež dokáže účinně snižovat.
  • Obrovské množství přírodních přípravků, které obsahují hloh, je určeno na boj se srdeční arytmií, poruchami prokrvování, dokonce jej mnozí užívají jako podpůrný prostředek po zotavování se z infarktu.
  • Málokdo ví, že účinků hlohu lze skvěle využít při nespavosti nebo podráždění. Dokáže mírnit i silné a dlouhodobé nervové vypětí. Ženám zase pomáhá překonávat náročné období menopauzy.

Tak jako každá bylinka, i tato potřebuje čas k tomu, aby se mohla naplno projevit. Není proto vhodné spoléhat se na okamžitý efekt. Výhodou hlohu je, že není v žádné dávce toxický, jeho užívání proto bývá bez omezení. Ovšem i zde platí, že v případě užívání léků je nutné se o hlohu nejdříve poradit s ošetřujícím lékařem.

Hloh pro mlsaly

Z byliny se vyrábí prospěšné tinktury, sirupy nebo se sušený květ často přidává do bylinných směsí. Na čaj z hlohu budeme potřebovat čajovou lžičku sušeného květu, který zalijeme 0,25 l vroucí vody, necháme 5 minut vylouhovat a poté přecedíme. Čaj pijeme 2–3krát denně. Tinktury užíváme vždy podle návodu nebo předchozí domluvě s bylinkářem.

Pokud máte mlsný jazýček, zkuste si připravit marmeládu z plodů hlohu, k níž budete potřebovat 1 kg hlohových plodů, 500 g cukru krupice a 0,5 l vody. Vše dohromady povaříme na mírném ohni do změknutí. Následně vše prolisujeme přes jemné síto, marmeládu podle chuti dosladíme (můžeme přidat citron, mátu, meduňku, med) a znovu vaříme na mírném ohni, až dokud nezíská požadovanou rosolovitou konzistenci. Plníme do čistých nahřátých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme po dobu 15 minut a při teplotě 90 stupňů.

Více o prospěšnosti bylinek si můžete přečíst v knize MUDr. Josefa Jonáše: Svět přírodních antibiotik.

Zpět nahoru

CHCETE SE PŘIHLÁSIT K ODBĚRU MAGAZÍNU CELOSTNÍ MEDICÍNY?

Přihlaste se k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.