Hliník

Hliník (chemická značka Al, latinsky Aluminium), je velmi lehký kov bělavě až stříbřitě šedé barvy. Je to nestálý, ale velmi dobře kujný kov. Velmi dobře vede elektrický proud. Z tohoto důvodu se široce používá v elektrotechnice nebo ve formě slitin v leteckém průmyslu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi reaktivní kov, v přírodě se nevyskytuje samostatně, ale jen pouze ve sloučeninách. Minerály na bázi oxidu hlinitého jsou velmi vyhledávaným artiklem v řadě průmyslových odvětví, ale také jako drahé kameny. Z nejznámějších je možné zmínit safír nebo rubín. Červený rubín byl používán při konstrukcích prvních laserů na světě. Modrý safír se používá k výrobě velmi odolných hrotů do měřících přístrojů. Z běžných rud hliníku je nejvýznamnější bauxit.

Tím ale využití hliníku nekončí. Vyrábějí se z něho drobné mince, ale také běžné kuchyňské nádobí a příbory. V obou případech se ale spíše jedná o pamětnické záležitosti. Drobné mince vymizely z oběhu a s hliníkovým nádobím se možná setkáme jen u trampů ve formě ešusů.

Hojně se ale využívá ve tvorbě alobalu, jako tepelná ochrana hotových jídel. Ve stavebnictví se používá při výrobě oken a dveří.

Problémem se ovšem v současnosti stávají jeho negativní vlastnosti, které mohou ohrozit naše zdraví.

Vědci stále diskutují o tom, zda případný zvýšený výskyt hliníku v krvi může být příčinou vzniku Alzheimerovy choroby tím, že likviduje mozkové a nervové buňky. Světová zdravotnická organizace (WHO), uvádí existenci spojení mezi vystavením působení hliníku a Alzheimerovou chorobou. Hliník se také velmi často vyskytuje v deodorantech. Vyšší frekvence používání antiperspirantů odpovídá vyšším rizikům vzniku Alzheimerovy choroby. Prozatím se dá konstatovat, že pacienti s Alzheimerovou chorobou měli často v mozku zvýšenou hladinu hliníku. Celá věc se ovšem stále diskutuje, stejně jako možná škodlivost hliníkového nádobí a příborů. Háček je v tom, že pokud se potraviny běžně tepelně upravují i konzumují, je hliník nejstálejší a prakticky nerozpustný. Horší je to, pokud je uvařené jídlo ochuceno ještě v hliníkovém nádobí octem či je při vaření použita pitná voda se zvýšenou kyselostí. Pak může dojít k uvolnění hliníku, který může potencionálně škodit.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.