Hepatitida E

Jde o zánět jater, který vyvolává RNA virus hepatitidy E (HEV). Je ze skupiny hepeviridae a hodně se podobá hepatitidě A. Oba typy se přenášejí kontaminovanými potravinami nebo vodou. Lidově se o tomto onemocnění hovoří jako o nemoci “špinavých rukou”.

Zdroj nákazy

Různá zkoumání ukazují na to, že možným zdrojem onemocnění mohou být vepřové maso a pokrmy z něho, které nebyly dostatečně tepelně zpracovány. Paštiky, jelita, steaky, pokrmy vyrobené například při domácích zabijačkách, zvěřinových hodech apod. Dále je to kontaminace potravin nečistou vodou, jak se objevily případy při záplavách, a pití kontaminované vody, také kontaminace zeleniny hnojené prasečím hnojem. Zdrojem infekce může být jak nemocný člověk, tak i zvíře, proto je potřebné upozornit na možnosti přenosu tohoto onemocnění. Inkubační doba je 4 – 6 týdnů.

Projevy nemoci

Onemocnění může začít jako běžná chřipka, pacienti trpí nespecifickými projevy – tj. např. zvýšenými teplotami, bolestmi kloubů a svalů, únavou, nevolností, nechutenstvím, zvracením, neurčitými bolestmi břicha doprovázenými průjmy. Je přítomna tmavá moč, světlá stolice. Obtíže jsou stejné jako u ostatních typů, bývají však intenzivnější a trvají déle. U některých typů může akutní forma nemoci přejít do chronického stadia, zvláště u těch lidí, kteří mají problémy s imunitou, nebo z jiných důvodů – mají poškozena játra, žijí hekticky, ve stresu apod.

Hlavním rizikem u tohoto onemocnění je poškození jater a s tím související komplikace. Příznakem onemocnění může být nestandardně také žloutenka (žluté zbarvení kůže a očního bělma).

Diagnóza

Diagnóza je stanovena na základě klinického obrazu, epidemiologické anamnézy a sérologického vyšetření, při kterém je stanovována protilátka anti-HEV komerčně vyráběnými soupravami. Protilátky mizí do roka po onemocnění.

Léčba

Léčba je pouze symptomatická. Podává se interferon, někdy v kombinaci s ribavirinem. Proti hepatitidě E je dosud nejistá vakcína, od roku 2012 existuje prý vakcína vyráběná čínskou společností. V akutním stadiu je podstatný klid na lůžku a lehká dieta bez přepalovaných tuků, podáváme vitamíny, flavonoidy. Přidáváme produkty vyrobené z ostropestřce mariánského.

Prevence

Nejlepší ochranou proti tomuto onemocnění je prevence: dodržování základních hygienických zásad jak před konzumací, tak i při přípravě jídel, a při sebemenším podezření zajistit jejich důkladnou tepelnou úpravu.

Rychlý test k detekci protilátek proti viru HCV OraQuick HCV naleznete v naší nabídce.

Zpět nahoru