Dieta proti endometrióze

Doktor Fabio Parazzini z Gynekologické kliniky milánské univerzity se svými kolegy zjistil, že dieta bohatá na ovoce a zeleninu může chránit proti endometrióze. Riziko této nemoci snižuje až o 40 %. Na druhou stranu zvýšená konzumace červeného masa a uzenin může toto riziko endometriózy zvyšovat dokonce až o 80-100 %. Výsledky své studie vědci uveřejnili v červencovém čísle časopisu Human Reproduction.

Do studie byla zahrnuta skupina celkem 504 žen, které byly na oddělení gynekologie přijaty s endoskopicky potvrzenou endometriózou a skupina rovněž 504 žen, které byly na kliniku přijaty pro různé akutní negynekologické, nehormonální, nenádorové stavy. Průměrný věk žen v první skupině byl 33 let (20-65 let) a ve skupině druhé 34 let (20-61 let).

Tyto ženy vyplnily dotazník dotazující se na složení stravy, speciálně na obsah karotenoidů a retinoidů. Otázky byly také na množství konzumace alkoholu a káva.

Výsledky studie ukázaly, že riziko endometriózy bylo signifikantně nižší ve skupině žen s nejvyšší konzumací zeleniny a čerstvého ovoce ve srovnání s rizikem žen konzumujících často červené maso a uzeniny.

Vědci zjistili, že neexistuje spojitost mezi konzumací mléka, jater, mrkve, sýrů, ryb, celozrnného pečiva, káva, alkoholu, másla, margarínu či oleje a endometriózou.

Vědci se domnívají, že dodržováním správné diety by se snížila prevalence této nemoci ze stávajících 5 % v Itálii na 3-4 %, což by znamenalo až o 200 000 případů méně v Itálii a o 800 000 případů méně v Evropě.

 

Zpět nahoru