Čekanka je zdrojem inulinu

V seriálu o pomocnících přírody budeme dnes krátce hovořit o inulinu. Inulin je rozpustná vláknina, není stravitelná lidskými enzymy, a tak prochází velkou částí trávicího systému neporušena. Teprve v tlustém střevě se děje přeměna.

Bakterie metabolizují inulin fermentací na aminokyseliny s krátkými řetězci, to slouží coby zdroj paliva pro střevní epitelové buňky a podporuje tak zachování celistvosti stěny tlustého střeva. Tento fakt je důležitý v případech chronických vředových zánětlivých procesů. Je také významný při eliminaci rakoviny tlustého střeva. Fermentační proces současně stimuluje růst probiotických kultur (laktobacily, bifidobakterie…).

Přirozeně se vyskytuje v mnoha potravinách, jako jsou banány, pórek, artyčoky, chřest, pšenice, topinambury a cibule. Inulin je přírodní sacharid a pro praktické využití se získává z čekanky (cychorium intibus). Někteří výrobci přidávají inulin tam, kde chtějí podpořit střevní peristaltiku, neboť coby vláknina dráždí stěnu střevní – a brání zácpě.

Inulin také zvyšuje vstřebávání vápníku, hořčíku a dalších minerálů a snižuje hladinu cholesterolu a lipidů. Podporuje správné trávení a zlepšuje imunitu… Vzhledem k tomu, že inulin není stráven, nemá žádný vliv na hladinu cukru v krvi: Je tedy bezpečný pro diabetiky. Snižuje glykemický index potravy a podílí se tak na snižování zátěže při sekreci inzulinu. Pokud je konzumován ve velkém množství, může způsobit nadýmání. Má nízkou energetickou hodnotu, je vhodný pro dietní programy.

 

Zpět nahoru