Čekanka je zdrojem inulinu

V seriálu o pomocnících přírody budeme dnes krátce hovořit o inulinu. Inulin je rozpustná vláknina, není stravitelná lidskými enzymy, a tak prochází velkou částí trávicího systému neporušena. Teprve v tlustém střevě se děje přeměna.

Bakterie metabolizují inulin fermentací na aminokyseliny s krátkými řetězci, to slouží coby zdroj paliva pro střevní epitelové buňky a podporuje tak zachování celistvosti stěny tlustého střeva. Tento fakt je důležitý v případech chronických vředových zánětlivých procesů. Je také významný při eliminaci rakoviny tlustého střeva. Fermentační proces současně stimuluje růst probiotických kultur (laktobacily, bifidobakterie…).

Přirozeně se vyskytuje v mnoha potravinách, jako jsou banány, pórek, artyčoky, chřest, pšenice, topinambury a cibule. Inulin je přírodní sacharid a pro praktické využití se získává z čekanky (cychorium intibus). Někteří výrobci přidávají inulin tam, kde chtějí podpořit střevní peristaltiku, neboť coby vláknina dráždí stěnu střevní – a brání zácpě.

Inulin také zvyšuje vstřebávání vápníku, hořčíku a dalších minerálů a snižuje hladinu cholesterolu a lipidů. Podporuje správné trávení a zlepšuje imunitu… Vzhledem k tomu, že inulin není stráven, nemá žádný vliv na hladinu cukru v krvi: Je tedy bezpečný pro diabetiky. Snižuje glykemický index potravy a podílí se tak na snižování zátěže při sekreci inzulinu. Pokud je konzumován ve velkém množství, může způsobit nadýmání. Má nízkou energetickou hodnotu, je vhodný pro dietní programy.

 

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.