Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Čekanka je zdrojem inulinu

22.11.2011

V seriálu o pomocnících přírody budeme dnes krátce hovořit o inulinu. Inulin je rozpustná vláknina, není stravitelná lidskými enzymy, a tak prochází velkou částí trávicího systému neporušena. Teprve v tlustém střevě se děje přeměna.

Bakterie metabolizují inulin fermentací na aminokyseliny s krátkými řetězci, to slouží coby zdroj paliva pro střevní epitelové buňky a podporuje tak zachování celistvosti stěny tlustého střeva. Tento fakt je důležitý v případech chronických vředových zánětlivých procesů. Je také významný při eliminaci rakoviny tlustého střeva. Fermentační proces současně stimuluje růst probiotických kultur (laktobacily, bifidobakterie…).

Přirozeně se vyskytuje v mnoha potravinách, jako jsou banány, pórek, artyčoky, chřest, pšenice, topinambury a cibule. Inulin je přírodní sacharid a pro praktické využití se získává z čekanky (cychorium intibus). Někteří výrobci přidávají inulin tam, kde chtějí podpořit střevní peristaltiku, neboť coby vláknina dráždí stěnu střevní - a brání zácpě.

Inulin také zvyšuje vstřebávání vápníku, hořčíku a dalších minerálů a snižuje hladinu cholesterolu a lipidů. Podporuje správné trávení a zlepšuje imunitu... Vzhledem k tomu, že inulin není stráven, nemá žádný vliv na hladinu cukru v krvi: Je tedy bezpečný pro diabetiky. Snižuje glykemický index potravy a podílí se tak na snižování zátěže při sekreci inzulinu. Pokud je konzumován ve velkém množství, může způsobit nadýmání. Má nízkou energetickou hodnotu, je vhodný pro dietní programy.

 

Celková nabídka přípravků obsahující inulin.


Související články:
Přirozená ochrana střev
Prebiotika, probiotika, symbiotika…
Peyerovy pláty - důležité místo pro imunitu
Agávový sirup


22.11.2011
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Výživové doplňky


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…

259,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS