Čajování

Nevím, jak to máte vy, ale u mě se s počátkem podzimu objevuje nálada začít víc vařit teplé nápoje a hlavně čaje. Nasávat jejich vůni, která se všude rozprostře a prostoupí každý kout. Použít různé druhy koření na dochucení. Odhadnout správnou chvíli pro scezení a těšit se na jejich barvu a chuť. Je to pro mě vždy obřad – vytáhnout konvičku na čaj, ohřívátko na čajovou svíčku a oblíbené hrníčky, ze kterých čaj ráda piji… a pak se jen schoulit pod deku do křesla. Věřím, že i vy máte své čajové rituály, které si s nadcházejícím chladnějším počasím užíváte. Může nám k nim skvěle posloužit celá nabídka energy čajů, obzvlášť když tím ještě pomůžeme našemu tělu ke zdraví.

Trochu historie

Objevitelem čaje by měl být, podle Číňanů, císař Šen-nung přezdívaný Božský vladař (cca 2800 př. n. l.). Ve své Lékařské knize se poprvé zmiňuje o čaji jako o hořkém nápoji a rostlině odpovídající čajovému keři. Byla by to tak první zmínka v historii o rostlině zvané Camellia sinensis (čajovník čínský). Jenže kniha byla zhruba v 7. století n. l. přepsána a originál se nedochoval. Za nejstarší písemnou zmínku o čaji se obecně považují informace v čínském slovníku z roku 350 n. l. Najdeme zde informaci, že nápoj se připravuje z listů vařením. Některé zdroje uvádějí jako pravlast čaje Barmu, odkud se rozšířil do Číny a Indie. V dnešní době jsou nám známy čaje zelené, černé, bílé a takzvané nečaje, které se luhují z rostlin nebo stromů a jsou čajům podobné. Mezi nečaje patří vedle rooibosu a maté i Lapacho. Troufám si říci, že jde o nejuniverzálnější čaj, který má Energy v nabídce a se kterým můžeme při přípravě přímo kouzlit.

Lapacho

Lapacho pochází z kůry stromu, jehož domovina je v Brazílii, Bolívii, Peru, severní Argentině a Paraguayi. Je nazýván „nápojem Inků“. Tento národ jej s úspěchem využíval především u leukémie a jiných nádorových onemocnění, protože napomáhá v odstraňování nečistot a usazenin z těla.

Víte to?

  • Některé stromy lapacho jsou staré více než 700 let a účinkům jejich kůry jsou připisovány až zázračné schopnosti.
  • Indiáni nazývají tento strom „tajy“, což znamená „mít moc a sílu“.
  • Tuto čajovou specialitu dostali do Evropy Vikingové, měnili ji za drahé kameny.
  • Čaj rádi pili ruští carové a makedonští mniši.
  • Na evropské trhy byl čaj uveden v roce 1991.

Účinky Lapacha:

  • Posiluje imunitní systém a vnitřní orgány – játra a ledviny.
  • Příznivě ovlivňuje chronická onemocnění.
  • Podporuje trávení a umí povzbudit látkovou výměnu.
  • Normalizuje metabolismus cukrů, je vhodný pro diabetiky.
  • Hubí některé druhy plísní a bakterií, je vhodný při poševních výtocích.
  • Je účinný při vyrážkách, pomáhá na zhnisaná místa a při zánětech.
  • Pozitivně působí po chemoterapii nebo delším užívání psychofarmak, uklidňuje nervový systém a zmírňuje podráždění, migrény.
  • Aktivuje přirozenou funkci potních žláz.
  • Zlepšuje prokrvování těla a má kladný vliv na srdce, krevní oběh a chudokrevnost.

Vnitřní použití

Chuť lapacha nemusí být pro všechny příjemná, a proto přijměte oproti doporučené přípravě několik variant zpestření. Čaj se nemá pít horký (tanin při dlouhodobějším popíjení může poškodit sliznice ústní dutiny a žaludku – řešením je zneutralizovat účinky taninu přidáním mléka nebo smetany). Množství vypitého čaje je individuální, pohybuje se od 2 šálků (po 2 dl) až do 2 litrů. Žádné vedlejší účinky dosud nebyly prokázány.

Mátové Lapacho

K uvařenému a scezenému Lapachu přidáme 1 lžičku sušené máty, společně vyluhujeme 15 minut. Po scezení můžeme nápoj ozdobit lístkem čerstvé máty a plátkem citronu, případně osladit agávovým sirupem, medem nebo třtinovým cukrem. Výborně chutná vychlazený.

Brazilské Lapacho

Při přípravě lapacha použijeme vedle vody i suché víno (bílé nebo červené) v poměru 1:1 a dochutíme čerstvou pomerančovou šťávou, příp. kousky nakrájeného pomeranče.

Lapacho indiánek (pro děti od 3 let)

Klasicky připravený čaj kombinujeme s různými ovocnými šťávami, které naše děti pozřou, a dozdobíme ovocem.

Imunitní bomba

Do čaje přidáme špetku kajenského pepře a šťávu z 1 citronu. Přijde pak silná potní reakce, při které se z těla vylučují viry a bakterie. Dobré je zůstat v klidu a teple.

Labužnické Lapacho

Do základního čaje přidáme koření (vanilka, skořice, hřebíček), dochutíme smetanou, případně ozdobíme šlehačkou a třeba višní s nastrouhanou čokoládou.

Extra tipy

Základní odvar z lapacha využijeme horký do polévek, studený do oblíbených nápojů smoothie. Nebojte se jej také využít k přípravě ranních snídaňových kaší. Vychlazený jej nabídneme k pití našim pejskům a kočičkám – odstraňuje vnitřní i vnější parazity.

Vnější použití

Celková očistná koupel

Do napuštěné vany přidáme 2-3 l odvaru z lapacha připraveného podle základního postupu (cca 10 čajových lžiček na 3 litry vroucí vody). Koupeme se maximálně 20 min., potom se neoplachujeme, jen osušíme. Do koupele nepřidáváme žádné soli, neumýváme se, jen relaxujeme.

Částečná koupel

Na plísně, ekzémy či poranění rukou a chodidel. Využijeme klasický odvar a nohy nebo/a ruce ponoříme na 15-20 min. do lavorku, pak jen osušíme. Účinek můžeme podpořit některým z krémů Energy – Protenktinem v případě plísní na chodidla, Droserinem na ruce, u zranění Artrinem.

Lapachové obklady

Jsou účinné při ekzémech, drobných ranách, bolestech kloubů, únavě očí. Připravíme čaj 2x silnější (4 čajové lžičky na 0,5 l vody, při očním obkladu 2 lžičky), namočíme do něj gázu, přiložíme na postižené místo a ještě překryjeme bavlněnou gázou (na oči použijeme vatový tampon). Necháme působit cca 10-20 min. a opakujeme.

 

Zpět nahoru