Brusinka

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V kyselých řídkých lesích a na pasekách lze nalézt brusinku, která je velmi podobná borůvce, ale s červenými plody. Lidé její plody využívají v kompotech, protože v této úpravě jsou mnohem chutnější než syrové. Pro zvláštní nahořklou chuť se v gurmánství využívají zejména jako příloha k divočině. Nalezneme je ale jako doplněk i u svíčkové a dalších chutných jídel.

Ve zdravé výživě se brusinky nepoužívají jen jako chuť stimulující potravina, ale více jako lék. Brusinkový plod má totiž kromě léčivých i několik nepříjemných vedlejších účinků, pro které je zcela nevhodný pro dlouhodobější užívání. Svým obsahem kyseliny šťavelové blokuje metabolizmus vápníku, takže se může podílet na odvápnění, na což jsou citlivější lidé s menším přísunem mléčných výrobků, lidičkové v růstu, dámy v klimaktériu a všichni ne-sportovci ve stresu, zvláště, jsou-li ve dresu, přidušení či ve dlouhodobějším psychoúsilí včetně studování, psaní, namlouvání, rozvádění, nové práci, trápení se, paření na PC aj. Tato kyselina také sice účinně ale nežádoucně podporuje v ledvinách tvorbu oxalátových kamenů. K tomu stačí jen zanedbat pití, tedy pitný režim. Pít je nutno obvykle tolik, aby bylo vymočeno ve zdraví ženou asi 1,5 l a mužem asi 2 l moči za den, jinak podle povahy všech přítomných chorob a názoru lékaře. Pití není určující, protože se člověk všelijak potí, odpařuje dechem, pokožkou, očima a trochu odchází i stolicí. Lze připočíst také vodu, která se tvoří oxidací vodíku při rozkladu potravy a zvláště ze škrobů a cukrů, které již hodně kyslíku v molekulách obsahují. Dokonce tolik, že ho nervový systém přímo k oxidaci používá, přičemž se bohužel uvolňuje 26x víc kyselých zplodin látkové výměny než při normálním dýchání. Nervový systém si ale přidušení moc nevšímá a řeší ho stresem. Přidušení poznáte tím, že je vám v teplé místnosti zima, máte nápadnou únavu, nižší tlak na padnutí, cokoliv vás hned nepřiměřeně štve a jste hned nepříčetní, přitom zoufale nevýkonní až neschopní čehokoliv, máte studené ruce a nohy, chce se vám spát a nejlépe zalézt do nory daleko od všech… Bohužel, to vám právě na mikrochvěcí zateplující pohyby periferní svaloviny nezbyl kyslík a tak není dostatek ani pro detoxikaci jater ani pro regeneraci ani pro imunitu. Takže to máte docela blbé, protože nerv bez kyslíku vám dá depresi, pláč, fóbie i strach obecný, neschopnost myslet a tvořit a hlavně si cokoliv zapamatovat a něcokoliv dělat, kromě voleb na doporučení lobbysty, kde bývá použití mozků zákonodárcům kontraindikováno. V bezkyslíkovém případě jsou tedy brusinkové produkty spíše zátěží, protože účinná mikroby hubící látka vylučovaná v alkalickém prostředí ledvinami, hydrochinon, se musí detoxikovat v kyselém prostředí játry, ale ta bez kyslíku mají problém a vy s nimi.

Někteří lidé jsou na dlouhodobou žízeň dokonce adaptováni a jejich moč je proto hustší. Těmto nelze najednou zařadit pitný režim 2-3 l tekutin za den, protože by to jejich ledviny nezvládly vyloučit a nadbytek vody by dělal v těle všeliké potíže. Zvyšovat pití se musí postupně, aby moč byla světlá, čirá a nezapáchající, protože jedině tehdy máte jistotu, že vám ledviny z krve vyčistily všechno, co mohly. K takovému pití je ale brusinka nevhodná. Mnohem lepší je směs bylin s močopudným a čistícím účinkem, například vrbovkou, borůvkou, jehlicí, břízou, vřesem, kopřivou, zlatobýlem, přesličkou, truskavcem, tužebníkem, blešníkem, jahodou, řepíkem, malinou, ostružinou, vrbkou a mnohými dalšími, například břízou (test přidušení) kde může být list brusinky jen jejím fragmentem. Pro pití těchto čajů je také vhodnější, když je v trávení zrovna prázdno, tedy mimo jídla, aby se rychleji vstřebaly a vyloučily ledvinami. Samostatnou urologickou kapitolou je pití pivního čaje, tedy piva rozředěného horkou vodou 1:1 až 1:2, přičemž použitá voda již může být záparem libovolné směsi z uvedených bylin: 1 lžíce na 1/2 litru vody 1/4 hodiny spařit, scedit a nalít bezturbulentně do piva (turbulentně-li, pivo vyběhne z nádoby ven; ovšem všichni skalní pivaři s vámi v každém případě).

V případě pivního čaje se záparem maliny, kopřivy, přesličky a fenyklu je velmi překvapivě příznivý efekt i na PMS (premenstruační syndrom – menstruační, ale i přechodové problémy) a zároveň očekávaný močopudný a urologicky zklidňující.

U příchozích z pouště silně dehydrovaných osob je pivní čaj nejefektivnějším repasem. To jsem se ale zakecal docela daleko od brusinky…

Poutníci po americkém venkově se setkávají s brusinkovými koláči či buchtami. U nás se zase spíše dělají vynikající koláče ze stejně účinného zdroje odvápňující kyseliny šťavelové z jiné léčivky – řapíků rebarbory. Takže taková vysoce nezdravá, ale špičkové chuti, může být kombinace řapíků rebarbory a plodů brusinek v koláči – to by se to pěkně odvápňovalo, až by sliny tekly, kosti se kroutily a ledvinové kameny kamenovaly… Když si ovšem k takovému koláči dáte hrnek mléka nebo kakaa s mlékem, tak je efekt kompenzován (dodávkou mléčného vápníku, zpomalením trávení a v játrech tak pozvolnější a tedy účinnější oxidací kyseliny šťavelové).

Brusinka poskytuje bylinkářům především list a v něm kyselina šťavelová skoro není. Sbírá se a suší hlavně tak, aby se listy nelámaly a nestlačovaly, protože potom mají tendenci černat a rychle se kazit. Vhodnější je list mladší sbíraný po rozvití, kdy obsah tříslovin není až tak vysoký jako v pozdním létu. Účinného glykosidu arbutinu, ze kterého se enzymaticky tvoří ledvinově dezinfekční hydrochinon, je sice také poněkud méně, ale to se snadno vyřeší vyšší celkovou dávkou listů v nálevu nebo záparu.

Arbutin se podobně jako u medvědice štěpí v organizmu na hydrochinon, který v případě alkalické moči prochází urologickým traktem a až překvapivě schopně likviduje zde přítomné mikroby. Tím je předurčeno využití listu brusinky (podobně jako účinnější ale chráněné medvědice) na většinu zánětů ledvin, při nichž není snížena tvorba moči. Při zánětech a infekcích v močových cestách, při refluxu moči, při potížích s prostatou či svěrači, při krvácení do moči, pálení v močovodech ap. Při cestujících ledvinových nešťavelových kamenech lze doporučit ještě další byliny do směsi jako je blešník, přeslička, bříza, jehlice, zlatobýl, truskavec, řepík a jiné. U šťavelových neboli oxalátových totéž bez brusinky, ale s medvědicí. Ideální pro urologicky zánětlivé a krvácivé potíže je moje směs medvědicová nešetrně dávkovaná s přídavkem předchozích bylin a tabletou jedlé sody pro alkalizaci moči…

Hydrochinon se za normálních podmínek detoxikuje v játrech, která však poněkud poškozuje. Přidáme-li ale k nápoji z brusinky nebo medvědice 1-2 g jedlé sody na půllitr a vyloučíme kyselé potraviny, dochází k silnému vyplavování hydrochinonu močí, přičemž moč nabývá zelenkavého odstínu.

Játrům neprospívají ani v droze přítomné třísloviny, které podle mě při průniku do jaterní buňky blokují srážecí reakcí anabolický proces bílkovin a deponují se zde, což buňce brání v normální funkci, ta se pak brání po svém a otéká. A tím celá játra zvětšují svůj objem, jsou v pravém podžebří hmatná, tuhá a bolící a pracují poněkud omezeně. Urovnání stavu potom trvá několik dnů při pití hepatoprotektivních čajů s dostatkem ostropestřece, benedyktu, pampelišky, čekanky, čubetu a dalších. Této směsi říkám ostropestřecová a doporučuji ji pít vždy po jídlech, aby se vstřebávala s natráveninou a po celou dobu trávení mírně stimulovala játra k lepší činnosti.

Proto je při přípravě čaje z brusinky kladen důraz na omezení tříslovin, které se uvolňují až při vyšších teplotách a časech než ostatní účinné látky. Brusinka (ale i medvědice) se tedy nevaří, jen spařuje nebo se dělají nálevy za vlažna do 50°C. Někteří autoři dokonce přidávají kyselé látky, aby tak třísloviny blokovaly. Tím ovšem nemohou pomoci urologickému traktu, jak jsme si řekli výše, protože neumožní dezinfekčnímu hydrochinonu přechod do moči. Takto ošetřený brusinkový čaj je tedy vhodný spíše jako protizánětlivý na sliznice trávicího systému a ke snížení cukru u diabetu. Tento čaj je pak vhodno pít po jídlech, aby se vstřebával současně s natráveninou, která jeho vstřebávání zpomalí, efekt na slinivku prodlouží a detoxikaci celého množství škodlivého hydrochinonu protáhne do delšího časového úseku, aby ho bylo v játrech najednou co možná nejméně.

Pro urologické potřeby doporučuji čaj z listu brusinky (raději směsi) podávat ráno, dopoledne, odpoledne, navečer a na noc. Vždy mimo jídlo, aby se vstřebával rychleji a byl tak lépe využit v urologickém traktu dříve, než bude hydrochinon rozložen játry.

Pro dobrou funkci jater je nezbytné dostatečné množství kyslíku a také pro omezení anaerobních kyselinotvorných procesů látkové výměny v organizmu rovněž blokujících vyplavení hydrochinonu močí. A tak je velmi důležitý dostatek čerstvého vzduchu nebo přidechování medicinálního kyslíku, aby nedocházelo ke zbytečnému překysel-ování a byla zajištěna dobrá účinnost brusinky (i medvědice) pro urologické potíže. A to zvláště u ležících nebo urologicky krvácejících pacientů. Výhodou je, že se brusinka svými specifickými podmínkami při použití takto velmi dobře doplňuje se sulfonamidy z lékařovy ruky.

Vyšší dávkování brusinkového čaje (i medvědicového) nedoporučuji užívat déle než týden, přičemž dávky listu brusinky by se měly aplikovat prvonárazově vysoké, po dobu akutních potíží nadstřední a pro doléčení již poněkud nižší. Vždy je nutno zároveň pít dosti vody a obecně tekutin, aby se tvořil denně dostatek moči, kterou by měl člověk sledovat jak co do množství, barvy, tak i zápachu.

Opět pro nejvyšší důležitost zdůrazňuji, že je-li moč světlá a bez zápachu, tak ledviny vyplavily všechno, co mohly. U tmavší, vybarvené a zapáchající je to jen důkazem probíhajícího procesu intenzivního čištění. Moči by nemělo být u zdravého člověka za den méně než 3 dcl na 10 kg hmotnosti, u urologicky nemocného o polovinu více.

V praktické aplikaci bych doporučil na první den náraz celkem asi 10-20g listu brusinky podle potíží a hmotnosti, druhý až pátý den 60% a další týden 30%. Potom pauzu a ostropestřecový čaj  pro játra a pro jistotu. U chronických urologických chorob bych použil několikatýdenní podávání listu brusinky po dvoudenním silnějším nárazu pokračovat 3-5 g na den.

Brusinka je zhruba polohodnotnou náhradou medvědice.

Chytré knihy též uvádějí, že brusinková marmeláda (z plodů) se podávala dětem při nechutenství. Snad kvůli obsahu kyseliny benzoové, která tlumila růst patogenní mikroflóry v trávení. Já osobně bych doporučil spíše nějakou hořkou drogu, například pro stimulaci trávení a peristaltiky směs hořkých kytek se zeměžlučí. Ale protože nechutenství vzniká u dětí z mnoha příčin, počínaje přejedením se čokoládou, nebo blokádami páteře, přes zánět nosohltanu, zahlenění střev, až po virózu, stres z informačního šumu, trucování a kde co, tak doporučuji individuální přístup.

A individualita samozřejmě platí i při použití brusinky. Někteří autoři uvádějí použití listu brusinky i při cukrovce, ale to je víc parketa sesterské borůvky.

To jsem si nemyslel, co všechno jsem k brusince vymyslel. Ještě, že to nejsou nesmysly, pokud mě ovšem už neklamou smysly.