Brusinka velkoplodá (Vaccinium macrocarpon)

Brusinka velkoplodá, latinsky Vaccinium macrocarpon je malý, plíživě rostoucí keřík, jehož větvičky mohou dosáhnout délky až jednoho metru. Listy má oválného tvaru a květy jsou růžové barvy. Plody jsou načervenalé až červené bobule, velikosti asi našeho angreštu. Tato rostlinka je známá pod více názvy – klikva velkoplodá (oficiální český botanický název), kanadská nebo americká brusinka.

Původ a výskyt brusinky

Jak její názvy připomínají, pochází ze severní Ameriky, kde ji využívali již původní obyvatelé, Indiáni. Odtud se rozšířila do celého světa, pěstuje se rovněž v Evropě.

Brusinka je celoročně zelený keříček, 10 až 30 cm vysoký, dřevnatějící. Květy se vyskytují v koncových hroznech, koruna je zvonkovitá, bílá, s růžovým nádechem. Její plody představují zdroj celé řady důležitých látek – vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, vitamínu A, vitamínu C, polyfenolů nebo kyseliny chinové a kyseliny šťavelové.

Brusinka

Využití brusinky

Infekce močových cest

Pomáhají jako doplněk léčby zejména při infekcích močových cest. Látky obsažené v plodech se usadí na sliznici močových cest a brání bakteriím se na nich usadit. Tímto způsobem snižují možnost dalšího šíření infekce (zabraňuje tím dalšímu množení baktérií). Rovněž se uvádí, že zabraňuje tvorbě žlučových kamenů (díky obsažené kyselině chinové) a také zbavuje moč nepříjemného zápachu, což ocení lidé, trpící samovolným únikem moči. Příznivé je, že plody působí i protizánětlivě a diureticky.

Antioxidant

Díky obsaženým látkám jsou plody i antioxidantem, tedy pomáhají omezovat negativní působení škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. Ze sušených plodů se dá uvařit i čaj. Plody nejsou jediné, co je z brusinky velkoplodé využíváno v přírodní medicíně. Jako droga se z ní suší a zpracovávají listy, z kterých se také rovněž vaří čaj. V lidovém léčitelství se doporučují jako doplněk celkové léčby u pacientů se žaludečními vředy a cukrovkou.

Zdravá potravina

Plody klikvy se ale dají využít mnoha způsoby v kuchyni. Připravují se z nich různé sirupy, šťávy nebo marmelády. Můžeme je použít rovněž sušené k přímé konzumaci i jako další přísadu například do vánočky namísto hrozinek či do různých dortů.

Na závěr je třeba uvést, že v průběhu roku se doporučuje konzumovat kanadskou brusinku jen čtyři měsíce v roce, vždy po dvou měsících. Doposud u ní nejsou uváděny žádné kontraindikace (kromě teoreticky možné alergie).

 

Zpět nahoru