BIO lucuma (Pouteria lucuma)

Lucuma (Pouteria Lucuma) je druh subtropického ovoce pocházející z oblasti jihoamerických And, který je již velmi dlouho pěstovaný v Peru a Ekvádoru (byl nalezen vyobrazený již na keramice z pohřebišť původní peruánských obyvatel, například kmenu Moche).

Lucuma

I když u nás známe pod označením lukuma spíše ovoce, je to přesně řečeno plod stromu Pouteria lucuma. Tento strom může dorůst až výšky 15 metrů. Samotný plod je oválného tvaru a zelené barvy. Má velmi suchou světle žlutou dužinu. Chutí připomíná směs sladkých brambor a javoru.

Obsahové látky a účinky Lucumy

Plody obsahují beta-karoten, vitamíny ze skupiny B (zejména vitamínu B3 – niacinu), minerály (zejména draslík, železo, vápník, fosfor), vlákninu a nenasycené mastné kyseliny (linolová, olejová, palmitová, stearová a linolenová). Tyto mastné kyseliny patří k silným antioxidantům, kdy nás ochraňuje negativním působením volných radikálů z okolního prostředí. Ukázalo se, že tyto látky výrazně podporují migraci a expresy buněk imunitního systému a fibroblastů. Lze tedy usuzovat, že mohou být tyto obsahové látky pozitivně zodpovědné za farmakologický protizánětlivý účinek.

Rovněž mají prokazatelně pozitivní vliv na srdce a jeho správnou činnost, na cévy. Pomáhají jako prevence bolestí a poškození kloubů a kloubních chrupavek. Podle nejnovějších poznatků mají prokazatelně pozitivní vliv také na činnost mozku. U dětí podporují správný vývoj mozkových funkcí a napomáhají udržovat koncentraci, v dospělém věku zpomalují stárnutí mozku spojené s rizikem vzniku Alzheimerovy choroby.

Již zmíněný vitamín B3 (niacin) hraje důležitou roli v aktivitách řady enzymů, které jsou součástí celkového metabolismu sacharidů, tuků či aminokyselin. Některé tyto enzymy ale působí i při nervovém a trávicím systému, produkci pohlavních hormonů, ale i při zachování zdravé kůže. Svoji roli hraje i při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Obsažené látky jsou také v Jižní Americe používány v přírodní kosmetice k podpoře bariérové ochrany a regenerace epitelu a při léčení a hojení ran a regenerace tkáně. Některé zdroje uvádějí, že přírodní látky obsažené v tomto ovoci také pozitivně působí pozitivně na snižování hladiny glukózy a krevního tlaku.

V zemích původu je lukuma používaná i jako přírodní sladidlo. Díky své specifické chuti si našla místo v jihoamerické kuchyni při přípravě dezertů, dortů, zmrzlin, ovocných koktejlů a kompotů, kaší nebo cereálií.

 

Zpět nahoru