prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Bedrník obecný

09.08.2016
Bedrník obecný

Bedrník obecný (Pimpinella saxifraga) je vytrvalá rostlina dorůstající výšky až 60 cm. Patří do čeledi mrkvovitých (Dauaceae). Má lysou, oblou a jemně rýhovanou lodyhu a vřetenovitý kořen světle hnědé barvy. Má nepříjemný zápach, charakterizovaný jako “kozlí”. Květy jsou bílé až narůžovělé barvy. Plody jsou vejčitého tvaru a na hřbetu žebernaté.

Bedrník roste na loukách, pastvinách, ve světlých lesích a křovinách a podobných plochách. Můžeme ho najít zejména na místech se suchou a kamenitou půdou a s nižším obsahem živin. Jako rostlinná droga se z bedrníku obecného sbírá a zpracovává kořen. Pokud se dobře usuší, měl by mít kořenitou a nasládlou chuť.

 

Z důležitých látek obsahuje silici s deriváty eugenolu a aromatické kumariny, dále třísloviny, hořčiny, soli draslíku a vápníku, pektin, sliz, saponin, tanin. Obsah kumarinů znamená, že by bedrník obecný neměli užívat pacienti s poruchou krevní srážlivosti (obvykle mají předepsaný Warfarin či obdobný lék).

 

V tradičním léčitelství se bedrník obecný užívá k odstraňování a rozpouštění ledvinových kamenů, na podporu imunity a celkově k podpoře detoxikace. Při onemocnění horních cest dýchacích se podával kvůli svému sekretolytickému účinku - zvyšoval sekreci sliznic a tím podporoval lepší průběh tohoto onemocnění. Pokud je používán zevně, má hojivý účinek. V léčitelství se podával ve formě tinktury nebo prášku.

 

Bedrník není vhodný v těhotenství a pro osoby po zánětu ledvin. Předávkování může způsobit vzhledem k obsahu kumarinů fotosenzibilitu (přecitlivělost na světlo). Jako zajímavost lze uvést, že v minulosti se jím kořenilo pivo.

 

Někdy se u některých národů používají i čerstvé listy jako koření. Listy z důležitějších látek obsahují silice, furokumarin, pimpinellin, kumariny, třísloviny, saponiny, vitamín C a karoten. Podporují látkovou výměnu, pomáhají při poruchách trávení, podporují chuť k jídlu a také zvyšují sekreci trávicích šťáv.

 

V různých kuchyních se lístky bedrníku se přidávají do polévek, omáček, koření se jimi hlávkový salát. Lze je rovněž přidat do majonézy, bylinkového másla, tvarohových pomazánek. Bedrník se například používá v italské, francouzské, španělské, ale i v německé a anglické kuchyni.

 

Na závěr je dobré uvést varování bylinkářů - bedrník (podobný bedrník větší) patří mezi rostliny z čeledi mrkvovité (Daucaceae), jak již bylo zmíněno, a proto lze sběr doporučit opravdu jen tehdy, umí-li sběrač rostliny spolehlivě rozeznat – v čeledi mrkvovitých se nalézají i smrtelně jedovaté druhy.

 

Celková nabídka přípravků obsahující bedrník obecný.


Související články:
Bedrník větší
Bylinky a imunita
Anýz vonný (Pimpinella anisum)
Srdečník obecný (Leonurus cardiaca)
Slzovka obecná (Coix lacryma-jobi)


09.08.2016
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS