Amalaki neboli emblika lékařská (emblica officinalis)

Indická tradiční medicína, ajurvéda, využívá ve své praxi mnoho nejrůznějších léčivých rostlin, pro nás ovšem velmi exotických. Jednou z nich je i emblika (též embilika) lékařská (latinsky Emblica officinalis). Na trhu s doplňky stravy se můžeme setkat spíše s označením amalaki (též amla, amlaki nebo amlaka). Lidově je také označována v angličtině jako indický angrešt (indian gooseberry).

Není ale rozšířená jen v Asii, ale také v Evropě či Jižní nebo Severní Americe. Vlastně se nejedná o léčivou rostlinu, ale o strom, který dosahuje výšky až 15 metrů. Má tenký pokroucený kmen a široké větve. Malé květy mají zelenavě bílou barvu a plod má elipsovitý tvar a žlutě zelenou barvu, proto označení indický angrešt.

Používají se z ní její semena, listy, kořeny, kůra nebo květy, které se suší. V ajurvédě se amalaki používá pro ochlazování tělesné energie. Vzhledem k této charakteristice se používá u řady nejrůznějších nemocí. Můžeme z nich zmínit nachlazení a horečnaté stavy, zažívací problémy, jaterní nemoci, zmírnění bolesti nebo zánětlivých procesů. Všeobecně se používá k posílení imunity.

Amalaki obsahuje celou řadu zajímavých látek jako kyselina gallová (působí antimikrobiálně a také jako antioxidant), elagová, pyrogallol, seskviterpeny (terpeny ze tří isoprenových jednotek, jsou často součástí silic), taninové třísloviny, flavonoidy (nejznámější je kvercetin), fytosteroly (beta-sitosterol), karotenoidy, vitaminy C a E, soli vápníku, fosforu, hořčíku, zinku.

Některé z nich se staly objektem zájmu vědců. Například zmíněná látka pyrogallol. Vzniká z kyseliny gallové a jedná se o fenolickou látku. Jsou mu přisuzovány antibakteriální účinky. Vědci hodnotili možnost jeho uplatnění u pacientů s cystickou fibrózou (neboli mukoviscidóza je lidské geneticky podmíněné onemocnění, které postihuje převážně dýchací a trávicí soustavu). Zjistili, že tato látka pomáhá zmírňovat nadměrný zánětlivý proces. To u nemocného přispívá ke snížení rozsáhlého poškození tkáně dýchacích cest.

Z dalších vědeckých studií vyplývá, že přírodní látky obsažené v amalaki přispívají k ochraně jaterních buněk (hepatoprotektivum), snížení hladiny krevního cukru a hladiny triacylglyceridů a celkového cholesterolu. Zajímavé je, že vědci zjistili, že tyto obsažené látky také mohou přispět ke zmírnění úzkostných stavů a deprese. Je to dáno tím, že blokují enzym, který při duševních nemocech snižuje hladinu serotoninu. Pokud se jeho hladina zvýší k fyziologickým hodnotám, dojde i ke zlepšení duševního stavu pacienta.

Zpět nahoru