Aloisie trojlistá

Aloisie trojlistá, latinsky Aloysia triphylla, je vytrvalá aromatická rostlina, někdy označovaná jako keřík. Pochází z jižní Ameriky, odkud byla do Evropy v 17. století přivezena Španěly. Má úzce kopinaté listy a má charakteristické světle fialové květy. Plodem je peckovice. Je pěstována jako pokojová či balkónová rostlina, není vhodná k pěstování na zahradě (na místě svého původu roste pod stínem palem). Již odedávna je oblíbená pro svoji příjemnou citronovou vůni, za kterou vděčí obsaženým rostlinným silicím. Z této léčivé rostliny se sbírají listy, které se suší.

Jak již bylo zmíněno, obsahuje velké množství obsažených silic, ze kterých můžeme jmenovat carvon, citronelol, limonen či geraniol. Z dalších látek obsahuje tanin či flavonoidy. Právě díky jejich obsahu má čaj z listů aloisie příznivé účinky na naše zdraví.

Zejména se uvádí příznivé působení u žaludečních potíží, například při křečovitých bolestech, zažívacích obtížích či nadýmání. Rovněž příznivě působí při některých dýchacích potížích – mírní podrážděnosti sliznice horních cest dýchacích. Má také pozitivní vliv na psychiku, zklidňuje a mírní stres a bušení srdce. Tudíž její pití působí celkově relaxačně a sedativně. Pomůže zmírňovat průběh atak migrén. Jedna z obsažených silic, cineol, působí i příznivě proti některým mikroorganismům, jako jsou některé druhy plísní, například Candida albicans. Další obsažená silice, geraniol, působí antiparazitárně, takže je vhodným doplňkem celkové léčby při infekci parazity. Uvádí se i její antioxidační působení. Neměla by se užívat v těhotenství, protože některé zdroje uvádějí, že podporuje kontrakci dělohy.

Čaj z aloisie je nejen zdravý, ale má také lahodnou chuť a velmi příjemnou citronovou vůni. Aloisie v sušené podobě se může použít také k ochucení různých čajů či na vaření a pečení různých moučníků. Její jemně nakrájené listy mohou dodat nezapomenutelnou chuť různým pudinkům, sušenkám či nápojům. Pro svoji příjemnou vůni je možné ji použít jako součást poutpourri a různých voňavých sáčků vůbec. Uvádí se, že pokud listy dobře usušíme, vůně může přetrvat až dva roky. Jako zajímavost ještě uvádím, že v tradiční čínské medicíně se používá k harmonizaci některých meridiánů, například jater či žaludku.

 

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.