prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
modnidoplnky.cz
Vaše módní inspirace
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku


Maqui Pure

Že kořeněné jídlo je nezdravé?! Význam bylinek a koření pro naše zdraví

01.02.2011
Konzumujete kořeněné jídlo a potom vás pálí žáha nebo máte zažívací potíže? Mohu vás ujistit, na vině určitě není koření. Přesně naopak!

Historie koření a bylinek
V dobách dávných byly bylinky a koření velmi luxusním zbožím, vyhrazené jen bohatým a mocným. Dnes je naštěstí všem dostupné, ale přesto zůstává nepostradatelnou součástí vaření s nedostižným zdrojem vůní a chutí, bez nichž by bylo jídlo velmi fádní. Používání koření v kuchyni je především otázkou chutí, ale tyto ingredience byly odedávna ceněny i kvůli léčebným schopnostem.



Bylinky, koření a rakovina
Asi netušíte, že  malé zelené bylinky a barevné koření mají takovou moc a sílu poprat se s nejzákeřnější chorobou této doby. Je to opravdu fascinující, ale je to tak. Nádorové buňky nemají kořeněná jídla vůbec rády! Mezi pozoruhodné vlastnosti bylinek a koření patří vysoký obsah protizánětlivých látek, které jsou schopny brzdit zánětlivé procesy v buněčném prostředí, kde se  nádorové buňky nacházejí. Jednoduše řečeno díky protizánětlivým a protinádorovým účinkům blokují bylinky a koření progresi nádoru. Ptáte se, které to jsou? Nebudu vás více napínat! Kurkuma, zázvor, chili, hřebíček, to jsou naši hrdinové.



Kurkuma
Musí být rozpuštěna v oleji, aby ji tělo dokázalo vstřebat. Při přípravě polévky restujeme na zdravém oleji cibulku, přidáváme další ingredience a před závěrem vaření přisypeme špetku kurkumy. Jestliže přidáme i černý pepř, urychlíme a usnadníme vstřebání kurkumy. Kurkumu je možno přidávat do každého jídla včetně zeleninových zálivek. Kurkuma odlehčuje každé jídlo, současně detoxikuje játra. Kurkumín obsažený v kurkumě, který také způsobuje to výrazné žlutooranžové zbarvení, má veliké antioxidační účinky. Např. v Indii se používá kurkuma na léčbu Alzheimerovy choroby.



Zázvor
Zázvor stejně jako kurkuma je kořen pocházející z Indie a Číny, kde se používá již 5 000 let. Zázvor obsahuje látku zvanou Gingerol, která se vyznačuje extrémně vysokým protizánětlivým účinkem. Proto je velmi vhodné podávat zázvor v podobě např. zázvorového čaje pacientům s revmatoidní artritidou, kterým se často po užívání výrazně uleví od bolesti. Když si uvědomíme, že pro rozvoj rakoviny má zánět klíčový význam, lépe pochopíme, jak důležitou roli v boji proti ní může zázvor sehrávat.



Z bylinek s protinádorovým a protizánětlivým účinkem musíme jmenovat mátu, tymián, majoránku, bazalku, petržel a rozmarýn.



Tymián, máta a petržel
Jsou významnými blokátory jednoho klíčového enzymu, který je nezbytný pro budování sítě krevních kapilár pro nádory. Dokonce látka izolovaná z těchto bylinek sloužila jako vzor a podle její molekulové stavby se vyrobil velmi hojně používaný lék Gleevec při chemoterapii.



Rozmarýn
Rozmarýn obsahuju látku, která napravuje defektní buňky tlustého střeva, tím nedovolí progresi nádoru. Spousta pokusů na laboratorních myších tuto informaci definitivně potvrzují.



Bylinky a koření - pomocníci při trávení a domácí lékárnička
Např. bazalka je fantastickým lékem proti nadýmání a zažívacím potížím, stejně jako zázvor. Petržel obsahuje několikanásobně více vitamínů C než citrusové plody, proto také dostala název domácí lékárnička. Nesmíme opomenout ani tu věc, že všechny bylinky obsahují velké množství minerálů, hlavně vápníku a železa, a tím sehrávají velice důležitou roli při překyselení organismu.



Nebojte se při vaření experimentovat. Při dochucování jídel neexistuje žádné tabu. Je to spíše v hledání nových chutí a vůní. Jsem přesvědčena, že budete příjemně překvapeni a koření s bylinkami se stanou neoddělitelnou součástí vašich pokrmů.


Související články:
Protizánětlivé působení některých potravin - 1. část
Protizánětlivé působení některých potravin - 2. část
Tymián
Bazalka pravá
Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis)
Cibule cibulová
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Význam správného složení krve
Udržující příčina všech nemocí
Udržuj zásadité tělo pro zachování optimálního zdraví!
Escherichia coli
Cibule kuchyňská (Allium cepa)
Koření a zdraví
Kurkumin a černý pepř dokáží zastavit růst rakovinných buněk při rakovině prsu
Glutaman sodný (E621)


01.02.2011
autor: Mgr. Ivana Stenzlová
další články v rubrice: Bylinky

Kvasinka a příčiny
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Detoxikace organismu – jídelníček doporučený lékařem
Lehký a chutný dezert téměř bez kalorií i tuku - je to vůbec možné?
Cholesterol - ziskuchtivý podvod kolem životně nezbytné látky
Játra a jejich detoxikace
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Dna a dieta

85,- Kč

535,- Kč
(c) 2004 www.celostnimedicina.cz
O násRSS