Zázvor na talíři i v lékárničce

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Zázvor je nepostradatelným pomocníkem v kuchyni i lékem proti chřipce a žaludečním nevolnostem. Odkud se tato jedinečná rostlina vzala a jaké jsou její účinky? Nechte se inspirovat článkem o malém hnědém kořenu, který v sobě ukrývá zdraví i jedinečnou chuť.

Malá lžička zázvoru – velký účinek
Zázvor lékařský je tropická rostlina pocházející z jihovýchodní Asie. Vzdálenými příbuznými zázvoru jsou kardamom nebo kurkuma, o kterých jste možná slyšeli v souvislosti s pikantní indickou kuchyní. Ze zázvoru se používá světle hnědý členitý kořen s nažloutlou dužinou. Mladé oddenky jsou měkčí a mají jemnější chuť. Staré kořeny jsou dřevnaté, vláknité a hodně pálí.

Zázvor si můžete koupit čerstvý nebo sušený. V současné době ho seženete nejen ve specializovaných obchodech s kořením, ale také na ovocných trzích nebo větších supermarketech. Ceny okolo devadesáti korun za kilogram se nelekejte. Zázvoru vám k ochucení masa nebo přípravě čaje stačí opravdu málo. Kořen vám navíc v lednici vydrží skutečně dlouho. Sušením se chuť zázvoru ještě více znásobí. Říká se, že jedna čajová lžička sušeného zázvoru odpovídá velké polévkové lžíci čerstvé zázvorové dužiny. Se sušeným zázvorem proto nakládejte opatrně.

Proti rýmě i nevolnosti pomůže čaj nebo sladké bonbóny
V nenápadném kořenu se ukrývá spousta látek, které vynikají svými blahodárnými účinky. Trpíte nevolností při jízdě autobusem nebo autem? Leze na vás chřipka, provázená bolestmi svalů, únavou a nepříjemným škrábáním v krku? Spolehněte se na zázvor. Zvyšuje totiž tvorbu enzymů, které podporují správné trávení. Má antiseptické a desinfekční účinky. Podporuje pocení, snižuje horečku, zvyšuje prokrvení tkání a dokáže vás velmi příjemně zahřát.

Zkuste si připravit třeba zázvorový čaj. Kousek zázvorového kořene oloupete, dužinu nastrouháte na jemno, zalijete vodou a necháte přejít varem. Silný zázvorový odvar můžete zjemnit třeba lžičkou medu nebo sladkým sirupem. Nechcete se zdržovat přípravou čaje? Ve specializovaných obchodech určitě seženete kandované zázvorové kousky nebo chutné zázvorové bonbóny, které vám od žaludečních potíží nebo rýmy také rychle pomohou. Můžete si také skočit do lékárny pro tobolky s koncentrovanými výtažky ze zázvoru.

Na maso nebo do čajových sušenek?
Zázvor voní po citrónech a má nezaměnitelnou pikantní chuť. Je nepostradatelnou součástí asijské kuchyně. V sušeném stavu nesmí chybět v orientálních směsích koření, například indickém kari. Používá se pro přípravu marinád na rybí maso i zvěřinu. Je vhodný na výrobu sirupů, marmelád nebo džemů, protože jeho ostrá chuť výborně doplňuje snad všechny druhy ovoce. Ideální je také do sušenek, perníků a dalších druhů sladkých pochoutek.

Pamatujte, že u zázvoru, stejně jako u většiny druhů koření, neplatí, že čím více, tím lépe. Se zázvorem je třeba nakládat opatrně. Pokrm se spoustou zázvoru na jazyku hořkne a nepříjemně štípe.