Kvercetin

cm retezec1

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kvercetin (někdy se píše jako quercetin) je přírodní látka ze skupiny flavonoidů. Obsahuje jej celá řada druhů zeleniny a ovoce. Nejvýrazněji se nachází například v kapustě, jablkách, cibuli, červeném vínu, zeleném či černém čaji, borůvkách nebo brokolici. Je dobré zdůraznit, že tepelnou úpravou či zmrazením se neničí. Kvercetin je nejsilněji zastoupen v barevných a zelených částech ovoce a zeleniny.

Je označován za jeden z nejsilnějších flavonoidů. Významně pomáhá při řadě nemocí, což je dáno tím, že patří mezi silné antioxidanty, tedy látky, které pomáhají likvidovat volné radikály a bránit peroxidaci lipidů. Mezi nemoci, při kterých pomáhají, lze například zařadit záněty, kardiovaskulární onemocnění či virové nebo bakteriální infekce.

Působí proti trombóze a pomáhá zabraňovat vytváření krevních sraženin. Dále brání poškození cév volnými kyslíkovými radikály a okysličeným cholesterolem LDL, tím pomáhá udržovat cévy čisté a průchodné.

Důležitý je účinek kvercetinu na tlumení alergických reakcí, jako je například astma či bodnutí hmyzem. Jeho funkce spočívá v tom, že snižuje množství histaminu, které se uvolňuje ze žírných buněk.

Zajímavý je fakt, že podle některých studií pomáhá zabraňovat vstřebávání sacharidů, což by mohlo mít příznivý efekt při hubnutí. Odborníci to vysvětlují tím, že kvercetin funguje jako inhibitor enzymu alfa-glukosidázy. Tento enzym, pokud mu v tom není zabráněno, katalyzuje poslední krok rozkladů sacharidů, po kterém dojde k jejich vstřebávání. Jestliže ho kvercetin zastaví, sacharidy se definitivně nerozloží, a tudíž se nemohou vstřebat a přestoupit do krevního oběhu.

Je dobré rovněž zmínit, že podle některých studií dosahuje u lidí, kteří konzumují vyšší množství kvercetinu ve stravě, je nižší procento výskytu rakoviny prsu nebo plic či astmatu. Tento fakt je ale stále součástí odborné diskuze.

Vzhledem k těmto vlastnostem se můžeme setkat s kvercetinem v řadě přírodních přípravků, i když je nutno zmínit, že pokud pravidelně konzumujeme správné množství zeleniny a ovoce, máme jeho dostatečný příjem zajištěn.