V hlavní roli imunita

happy family with two children nature 186202 3143

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Posilovat můžete nejen své fyzické tělo, ale především svůj imunitní systém

O často nemocném člověku říkáme, že má slabou imunitu, o tom, kdo bývá marod zřídka nebo nikdy, že ji má silnou. Co se vlastně na „síle“ naší imunity, tedy obranyschopnosti organismu, podílí?

Imunita označuje schopnost organismu bránit se proti patogenům pocházejícím jak z vnějšího, tak z vnitřního prostředí organismu. Laicky řečeno je našim ochranným štítem. Do jaké míry nás tento štít ochraňuje můžeme z velké části ovlivnit my sami.

Co může každý z nás udělat pro svůj imunitní systém

Kvalitu a sílu obranyschopnosti získávané za života ovlivňuje řada faktorů, například hodnota spánku, psychická pohoda či nepohoda i další aspekty, jako je přiměřený pohyb nebo strava. Snažme se dodávat tělu dostatek vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů. Je však třeba říci, že ani ten nejpestřejší jídelníček nám nedokáže v rizikovém období dostatek vitamínů a minerálů zajistit.

Kvalitní strava

Kvalita denně přijímaných potravin i doplňků stravy je velmi důležitá. Uveďme si příklad ze života. Víte o tom, že vajíčko, které snesla slepička žijící ve volném výběhu a krmená kvalitní potravou, má mnohem vyšší obsah vitamínů a minerálů, než je tomu u vajíček od slepiček z klecí?

Je to přesně tak. Zásadní vliv na kvalitu potravin má jejich původ. Můžeme si to převést i například na takové maso či mléko. Kráva, která se pase volně na louce, je vystavena slunečnímu záření, má šťastný život a synchronizovaný cirkadiánní rytmus, bude mít maso i mléko mnohem vyšší kvality.

Avšak není to pouze o původu, ale i následném zpracování či přidání dalších aditiv či konzervantů. Držme se tedy toho nejjednoduššího a nejpřirozenějšího a uvědomme si, že „jsme to, co jíme, a především, co vstřebáváme“. Dopřejme si proto tu nejvyšší kvalitu a upřednostňujme ji před kvantitou.

Zároveň si ale uvědomme, že optimální strava pro člověka neexistuje. Každý potřebujeme něco jiného, každý máme jiné životní podmínky a každý jsme unikát. Existují však obecné zákonitosti a těmi jsou: kvalita, pestrost, vyváženost a střídmost.

A jak je to s doplňky stravy? Zaměřte se na takové doplňky, které nezatěžují váš organismus.

Řekněme si to na rovinu. Mnoho (ne-li většina) z nás do sebe v průběhu týdne v rámci stravy nedostane doporučené denní množství všech klíčových minerálů a vitamínů. Užívání doplňků výživy se stalo nedílnou součástí zdravého životního stylu. Je však velmi důležité znát jejich složení, aby nedocházelo ještě k většímu zatížení vašeho organismu. Produkty „CLEAN LABEL“ neobsahující přídatné látky (barviva, sladidla, protispékavé látky, plnidla apod), alergeny apod. Produkty jsou pečlivě vybrány odborníky na doplňky stravy, prevenci, výživu a farmacii. Jinými slovy se jedná o označení pro „čistou, srozumitelnou a upřímnou“ etiketu jakýchkoliv výrobků.

7 důležitých rad na závěr

  1. Poslouchejte signály vlastního těla, dopřejte si kvalitní spánek a dlouhodobě se nepřetěžujte.
  2. Dopřejte svému tělu odpočinek nejen fyzický ale i psychický.
  3. Hlídejte si pestrou stravu, kvalitní jídelníček se všemi potřebnými složkami.
  4. Pokud se rozhodnete pro výživové doplňky, zaměřte se na „clean label“ produkty.
  5. Sportujte, věnujte čas sami sobě.
  6. Myslete pozitivně, smějte se.
  7. Pokud máte komplexní zdravotní problémy, obraťte se na odborníky z oblasti funkční medicíny a výživy.