prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Udržuj zásadité tělo pro zachování optimálního zdraví!

03.03.2013
Termín pH vychází z anglického „potential hydrogen“, tj.  potenciál vodíku či též vodíkový exponent. Jedná se o stupnici s rozsahem hodnot od 0 do 14. Čím nižší je hodnota pH, tím je koncentrace vodíkových iontů vyšší tj. kyselost roztoku stoupá. Čím vyšší je hodnota pH, tím je roztok zásaditější. Neutrální hodnota (pH neurální vody) je 7.

Acidobazická (pH) rovnováha lidského těla je dynamická rovnováha kyselin a zásad uvnitř všech tekutin a buněk lidského organismu. Náš organismus lépe funguje, pokud je lehce zásaditý, jenže některé životní funkce jako například trávení vytvářejí prostředí kyselé.



Co můžeme udělat proto, abychom zachovali naše tělo více zásadité a v rovnováze?
Metabolické procesy našeho těla přirozeně vytváří kyselé prostředí. Tato nežádoucí „kyselost těla“ je třeba zneutralizovat či vyrovnat zásaditými látkami tak, aby nedošlo k poškození tkání a orgánů, které napomáhají detoxikaci těla. Zásaditost je potřebná k neutralizaci a vyrovnání kyselosti. Přítomnost zásaditých látek v našem těle zabraňuje vzniku mnoha nemocí.



Acidóza znamená zvýšení kyselé reakce krve a tkáně vzestupem kyselých látek. Prakticky všechny buněčné funkce v těle jsou na pH velice sensitivní. Pokud je pH příliš kyselé, buňky tak začnou odumírat vlastním toxickým odpadem a jeho kyselostí. Všechny chemické procesy v těle mají ideální pH. Vaše krev by měla mít pH v rozmezí 7.35 až 7.45. Mnoho studií dokazuje, že lidé se správným pH krve se těší dobrému zdraví, zatímco lidí s příliš vysokým či nízkým pH mají daleko vyšší riziko nemoci. Velice nepatrná nerovnováha v pH může způsobit závažnou nemoc. Naše tělo dělá vše pro udržení pH v rovnováze a pokud je to nutné, začne do krve vyplavovat rezervní zásadité  látky - především vápník z kostí a zubů – a použije je v boji proti kyselému prostředí.



Příznaky mírné acidózy jsou bolesti hlavy, nedostatek energie, ospalost, rychlé a mělké dýchání, zvedání žaludku, zvracení, průjem, dehydratace a nechutenství. Acidóza může vyústit v revmatoidní artritidu, cukrovku, lupus, tuberkulózu, osteoporózu, vysoký krevní tlak a většinu rakovin. Metabolická acidóza se objeví, pokud je tělo více kyselé než zásadité. Přehnaná konzumace masa, pšenice a chleba, mléčných výrobků, cukru, převařeného jídla, rafinované či průmyslově zpracované potravy, rychlého občerstvení, může vést k příliš kyselému pH. Dalšími škodlivými faktory jsou látky znečišťující prostředí (výfukové plyny) a chemikálie, emoční stres a negativní myšlení. Pokud při cvičení překročíme hranici aerobního spalování živin a svaly začnou pracovat v kyslíkovém dluhu, naše tělo se i tímto způsobem začne překyselovat, protože v přetížených svalech vzniká nadbytek kyseliny mléčné. Pro sledování překyselení organismu (příčina mnoha závažných onemocnění) je vhodné měřit si opakovaně pH moči (např. tímto diagnostickým proužkem).

Nejdůležitější cesta jak zachovat tělo zásadité je zdravý životní styl.

  • Nejdůležitější je dostatečně zvýšit příjem ovoce a zeleniny (tzv. zásadotvorné potraviny) a naopak významně snížit příjem potravin podporující překyselení, což jsou všechny masité a mléčné výrobky a také výrobky z bílé mouky. Šťáva ze zeleniny je také skvělá cesta jak udržet tělo zásadité.
  • Je důležité si zapamatovat, že způsob přípravy také ovlivňuje kyselost či zásaditost. Například, brambor uvařený či upečené ve vlastní slupce je zásadotvorný, zatímco smažené brambory jsou kyselinotvorné.
  • Ujistěte se, že každý den vypijete alespoň dva litry kvalitní vody. Z hlediska udržování vyrovnaného pH organismu nemusí být pitná voda z kohoutku zcela ideální, protože přítomnost chloridů může zvyšovat její kyselost. Často doporučovaným odstáním chlorované se lze totiž zbavit pouze chloru nevázaného na jiné látky!
  • Většina minerálních vod obsahuje zásadité minerály nezbytné pro naše zdraví = vápník, draslík a hořčík. Ale ani s minerálkami by se to nemělo přehánět. Takzvané stolní minerální vody s nižším obsahem minerálních látek jsou pro častější konzumaci (nikoliv stálou a jednostrannou) vhodnější než tzv. léčivé minerální vody s velmi vysokým obsahem minerálních látek.
  • Vyrovnávat stres - Radost a štěstí napomáhá udržovat tělo alkalické. Dopřejte si oddych, zábavu a smích!
  • Mírným sportováním alkalickému prostředí v těle pomůžete, ale pouze s mírou. Příliš mnoho sportu bude mít přesně opačný, kyselinotvorný efekt.

 

Doporučujeme knihu Pryč s kyselostí, kterou naleznete v naší nabídce.


Související články:
Zachování rovnováhy kyselin a zásad
Osteoporóza - nezbytnost zásadotvorných potravin pro zdravé kosti
Civilizační příčiny imunitních poruch
Obyčejná mýdla podporují zdraví
Ostropestřec
Udržující příčina všech nemocí
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Prevence, to je vnitřní čistota
Překyselení organismu = poznámky z praxe
Acidobazická rovnováha
Fosfor
Klid před bouří


03.03.2013
zdroj: Volně přeloženo z www.naturalnews.com.
další články v rubrice: Prevence


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS