Silvestrovské menu snadno a rychle

silvestrovske menu

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Zajisté máte i vy své oblíbené fígle a tipy, jak rozzářit silvestrovsky laděnou tabuli, ať už pravidelnými laskominami, případně novinkami, které vás ke konci roku uchvátí. Já sama ráda zkouším, míchám chutě, které prolínám s rozličným kořením a barvami, abych pak na slavnostně prostřený stůl položila pokaždé něco nového, neokoukaného, nečekaného a též velmi chutného. Protože Silvestr, ať už jej slavíte doma či jinde, v poklidu či v područí bujarých momentů, Silvestr je přeci takovým milým rozloučením s celým naplněným rokem. Jakési zhodnocení toho, co bylo a co na to uplynulé může navázat. Proto, často na silvestrovský stůl kladu něco, co vzniklo v průběhu roku. A právě tím mohou být rozličné pikantní směsi, pomazánky, naložená sušená rajčata anebo jen bylinkové sirupy, ze kterých připravím barevnou, perlivou silvestrovskou limonádu. Tyto tipy vám určitě v dnešním článku rozepíši více, nicméně, pokud jste v létě tvořili jinak nežli já, vůbec nevadí, protože úplně nejvíc báječné je, že si svůj Silvestr můžete vyšperkovat, jak sami cítíte a máte rádi.

Silvestrovské pomazánky

U nás stolu vévodí pomazánky a dobré pečivo a tak, zkusme si takový jeden slavnostní večer nachystat, tady, spolu, ještě, než se ponoříte do těch svých příprav, abyste pak o půlnoci připili ze sklenky.

Cuketová pomazánka na celozrnné topinky

Tuto pomazánku chystám v létě, nicméně, nic se nestane, pokud byste jí uchystali během silvestrovského rána. A protože je směsi více, zbytek určitě zavařte, ať máte něco dobrého i na leden a únor. V opačném případě ji po uvaření přendejte do hezké misky a servírujte s dobrým pečivem. Pomazánka je peprná, má říz a pokud ji necháte jeden den uležet, jednotlivé chutě se zajímavě propojí.

  • 1,5 kg nastrouhané cukety, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 6 velkých cibulí, 1 palička česneku, 1 kávová lžička zázvoru, 1 kávová lžička pálivé papriky, 2 menší protlaky, himalájská sůl

Na oleji osmahneme cibuli, prolisovaný česnek, tu a tam zamícháme, aby se základ na pomazánku nepřipálil. U slaných směsí je třeba, aby se cibule i česnek dobře prohřáli, jinak směs bude po zavaření kvasit. A tím se nám zkazí. Následně přidáme nakrájenou cuketu, sůl, papriku, zázvor. Provaříme, alespoň 30 minut, umixujeme a plníme do čistých, vyvařených sklenic. Zavařujeme 20 minut při 80 °C.

Olivová tapenáda

Tak tato, něco jako pomazánka, na svátečně prostřeném stolu nesmí chybět. Silvestr je více méně o výrazných chutích, neboť tak, jak i náš rok ukrýval okamžiky vzletné, ale i ty, kdy jsme mohli padat strmě dolů, tak i poslední tabule tohoto roku, by měla nabídnout jak chutě jemnější, tak i ty pikantní.

  • 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce kapary (nemusí být), 2 hrsti bazalky, 400 g zelených oliv bez pecky, 2 dcl olivového oleje, případně dle potřeby, 1 polévková lžíce sušených provensálských bylinek

Olivy a pokud zvolíme také kapary, vše přecedíme, zbavíme nálevu, abychom pracovali pouze s plody. Ty vložíme do mixéru, přidáme k nim oloupaný česnek, bazalku, provensálské bylinky, olej a vše umixujeme nahrubo. Pokud by směs nebyla slaná, jemně ji přisolme, já osobně však nesolím, neboť olivy bývají dostatečně slané. Tapenádu mažeme na malé topinky, chlebíčky, kousky zeleniny či party krekry.

Tvarůžková pomazánka s cibulkou

Tak zrovna tohle je jedna z pomazánek, které chystávám vždy, protože je jednoduchá, velmi dobrá a hlavně, doslova hotová během malé chvíle. Co vše budeme potřebovat?

  • 250 ml zakysané smetany, 200 g tvarůžek, 1 větší cibule

Tvarůžky nakrájíme nadrobno, cibulku najemno, vše promísíme se zakysanou smetanou a necháme alespoň 24 hodin uležet. Pomazánka krásně prolne, chutě se znásobí a výborně doplní sváteční stůl.

A teď, malá odbočka, k jedné velmi dobré polévce. Chystáte na Silvestra nějakou? My ano. Základem je kopr a také losos, brambory a mrkev. Tuhle polévku mne naučil chystat jeden šikovný muž, abych ji pak dělávala každý rok. Jak tedy na polévku, co vše bude potřeba?

Polévka s koprem, lososem a mrkví

  • 1000 ml kuřecího vývaru, 400 g brambor, 150 g smetany, 700 g lososa, hrst kopru, 300 g bílé části pórku, 2 větší mrkve, 1 cibule, 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce jablečného octu, himalájská sůl, kokosový cukr

Na olivovém oleji opražíme cibuli nakrájenou najemno, stejně tak pórek, který jsme propláchli na sítku. Přidáme mrkev nakrájenou na půl měsíčky, chvíli dusíme, zalijeme vývarem. Polévku osolíme, dochutíme octem, cukrem, koprem, nakrájeným najemno. Zjemníme smetanou, vaříme. Lososa omyjeme, nakrájíme na kousky zhruba 5 x 5 cm. Vložíme do polévky, asi tak 8 minut před plánovaným vypnutím. Požadovanou dobu vaříme, odstavíme z ohně a servírujeme.  

Silvestrovské tyčinky

Je libo tyčinky? Tyčinky, které jsou rovněž celkem rychle hotové, abychom jimi například nabírali pomazánky? Velikost tyčinek nechám zcela na vás, já osobně chystávám tyčinky dlouhé maximálně 10 centimetrů.

  • 500 g hladké špaldové mouky, 250 g másla, 250 g uzeného sýru, který můžeme půl na půl promísit s nivou, 1 žloutek, 10 g vinného kamene, 1 kelímek smetany ke šlehání, 4 stroužky česneku, ½ čajové lžičky kari koření, ½ čajové lžičky sladké červené papriky, semínka na posypání

Mouku prosejeme. Přidáme vinný kámen, koření, žloutek, povolené máslo a prolisovaný česnek. Následně přidáme nastrouhaný sýr, smetanu. Těsto dobře uhněteme, vyválíme do placky a z ní pak nožem krájíme tyčinky. Ty přeneseme na pečící papír, následně je potřeme jedním rozšlehaným vejcem, posypeme semínky anebo kmínem. Pečeme asi 15 minut při 180 °C, případně dle možností trouby.

Silvestrovský salát

Co by to byla za oslava bez pořádného salátu. Nevím, jak vy, ale sama saláty miluji. A pokud na stole chybí, ošívám se, protože zelenina, to je prostý a jednoduchý základ. Jenže, není zelenina jako zelenina, zvláště, když ji smísíme do chutného salátu. Jeden takový vám právě rozepíši.

  • 500 g osmahnutého kuřecího masa, 100 g naložené kukuřice, 100 g naloženého hrášku, 120 g čerstvé mrkve, 2 kyselé okurčičky, 50 g cibule, 2 uvařená vejce, 1 jablko, hrst rozinek
  • Na dresink: 200 g bílého jogurtu, 2 stroužky česneku, sůl dle chuti, olivový olej, čerstvá petrželová nať

Veškeré suroviny nakrájíme na kousky, smísíme v míse, abychom na závěr přidali bílý jogurt promísený s prolisovaným česnekem, olivovým olejem, najemno nakrájenou petrželovou natí, solí. Vše necháme uležet alespoň 10 hodin v chladu. Servírujeme s dobrým pečivem.

A pak jsou tu nápoje, z nichž já osobně chystávám ráda Pina Coladu, která se skládá z těchto ingrediencí: 150 g čerstvého ananasu, 2 cl kokosového sirupu, 5 cl třtinového rumu, 10 cl ananasového džusu, kostky ledu, čerstvé byliny a ovoce na dozdobení

Vše umixujeme na hladký krém, pokud nebude zcela jemný, přidejme ještě trošku kokosového sirupu či kokosového mléka. Výsledný nápoj pak přelijeme do hezké sklenice, dozdobíme bylinami, čerstvým ovocem a doplníme o led.

Nechť vám poslední den v roce chutná, přeji vám veselého Silvestra a též, šťastný nový rok.

Zpět nahoru