Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Roztroušená skleróza je multifaktoriální neurodegenerativní onemocnění, při kterém dochází k postupnému poškozování nervového systému vlastní imunitou. Onemocnění trápí častěji ženy žíjící v západních zemích. V rozvoji i progresi onemocnění hraje důležitou roli zánět, který můžeme vhodnou (protizánětlivou) či nevhodnou (prozánětlivou) stravou modulovat. Výživa je pro rozvoj i její samotný průběh klíčová, zejména pak zásadní vitamín D, omega 3 MK a polyfenoly, které mají vliv na regulaci imunitní odpovědi.
Co je to prozánětlivá strava a jaký má vliv na mikrobiom?
Hyperkalorická strava bohatá na nasycené tuky, trans mastné kyseliny, (před)zpracované jídlo, smažené jídlo a (rafinované) cukry vede střevní mikrobiom do dysbiózy a zvýšení propustnosti střeva, což vede snadno k tomu, že toxiny ze střeva se dostávají až do centrálního nervového systému a způsobují zánět. Tento typ stravy je prozánětlivý a přináší s sebou velké množství žlučových solí v těle, které snižují diverzitu mikrobiomu. V jídleníčku zpravidla chybí vláknina, čerstvé ovoce a zelenina. Bohužel mluvíme o převažujícím způsobu stravování právě v západních zemích (Riccio & Rossano, 2018).
Jaká jsou výživová doporučení pro pacienty s roztroušenou sklerózou?
Na tuto otázku se ptal zakladatel firmy Nuzest, která nabízí Good Green Vitality směs 75 minerálů, vitamínů, rostlinných extraktů pro dobré trávení, imunitu, zvládání stresu i podporu životní energie. Už dávno své produkty nenabízí pouze pacientům s roztroušenou sklerózou. Úplně na začátku si tuto otázku však kladl hlavně kvůli své dceři, které tuto nemoc lékaři diagnostikovali, a celostní doporučení v tu chvíli neexistovala. Právě pro ni vytvořil společně s odborníky zelenou bombu ze zeleniny a ovoce, která doplní potřebné minerály, vitamíny i probiotika v té nejpřirozenější formě. Pestrá a vyvážená strava bohatá na důležité nutrienty a antioxidanty je pro léčbu (nejen) RS pacientů zásadní, svůj význam má však v prevenci naprosté většiny onemocnění.
Mezi protizánětlivé potraviny řadíme omega 3 MK, vitamíny D, A, B12, C a E; karotenoidy, selen, zinek, NAC, antioxidanty (kvercetin, kurkumin, resveratrol), probiotika a prebiotika.
Vitamín D a jeho kamarád vitamín A
Nedostatek ‚déčka‘ představuje závažný rizikový faktor v rozvoji tohoto onemocnění. Vitamín D má přímý vliv na řadu důležitých dějů v těle a neměl by chybět v žádném případě nemocným, ani zdravým. Mimo vlivu na imunitní systém podporuje zdraví střevní bariéry, je neuroprotektivní a u pacientů s roztroušenou sklerózou snižuje riziko relapsů (záchvatů během kterých se onemocnění horší) až o 50-70 % (Deseilligny & Sourberbielle, 2017). Zároveň však pro správnou funkci vitamínu D potřebujeme správné hladiny vitamínu A, která má také pozitivní efekt na imunitu a snížení zánětu.
Antioxidanty: karotenoidy a polyfenoly v první linii
Nejdůležitějším antioxidantem pro RS pacienty se zdá být karotenoid lykopen, který najdeme v rajčatech, melounu a růžovém grepu. Vedle něj například polyfenoly umí interagovat s cytochromem P450 a ovlivňovat tak zánět.
TIP Celostní medicíny: Více o antioxidantech si můžete přečíst v článku Kde najdeme přírodní antioxidanty a jaký je jejich význam.
Vitamíny skupiny B
Vitamíny skupiny B (hlavně pak B12 a B9) mají vliv na nervový systém, zdraví nervů i metabolismus homocysteinu. Vitamín B6 hraje roli při tvorbě myelinové pochvy nervových buněk.
Rizika vysokého homocysteinu
Vysoká hladina homocysteinu je neurotoxická, poškozuje nervový systém a více se o jejím principu můžete dočíst i v tomto článku. U pacientů RS studie objevily zvýšené hladiny homocysteinu oproti kontrolním skupinám zdravých jedinců.
Stres management na první místě
Stres nejenže zvyšuje dlouhodobé stresové hormony, které mění imunitu, metabolismus i hormonální systém, ale také mění epigenetické programování na úrovní tzv. histonů, které souvisí s DNA metylací. Tuto dysregulaci nacházíme právě u pacientů s onemocněními mozku, proto práce s vnímáním stresu a podpora parasympatikotonie (odpočinek, nicnedělání, relaxace, meditace) patří mezi základní prvky prevence onemocnění (Riccio & Rossano, 2018). Neopomenutelnou roli má také pohybová aktivita, která chrání pacienty před narůstající chronickou únavou a zároveň navyšuje odolnost těla vůči oxidačnímu stresu.
Kouření je problém, ale hodně slibuje ketogenní dieta
Dlouhodobé kouření negativně ovlivňuje střevní mikrobiom a zánět sliznice trávicího ústrojí, čímž znovu přispívá k nerovnováze mikrobioty a přispívá k zánětu. Studie také zmiňují, že velmi pozitivní dopad má na RS pacienty i ketogenní dieta, která pomáhá v mozku snížit oxidační stres.
TIP Celostní medicíny: Přečtěte si, které potraviny pomohou se zánětem v těle!
ZDROJE:
PIERROT-DESEILLIGNY, Charles a Jean-Claude SOUBERBIELLE. Vitamin D and multiple sclerosis: An update. Multiple Sclerosis and Related Disorders [online]. 2017, 14, 35-45 [cit. 2023-08-22]. ISSN 22110348. Dostupné z: doi:10.1016/j.msard.2017.03.014
RICCIO, Paolo a Rocco ROSSANO. Diet, Gut Microbiota, and Vitamins D + A in Multiple Sclerosis. Neurotherapeutics [online]. 2018, 15(1), 75-91 [cit. 2023-08-22]. ISSN 1933-7213. Dostupné z: doi:10.1007/s13311-017-0581-4
Mgr. et Bc. Jiřina Hendrychová, Vliv složení stravy na tíži a průběh roztroušené sklerózy, Bakalářská práce, 2023