Methionin

Methionin je nezbytná aminokyselina vázaná v četných bílkovinách. V organismu se podílí na přenosu tzv. methylové skupiny (biochemická reakce). Je prekurzorem jiné aminokyseliny, cysteinu (ta mj. napomáhá ochraňovat před negativním životním prostředím). V přírodních přípravcích se často nachází v kombinaci s cholinem (podílí se na využití tuků a cholesterolu) a inositolem (snižuje hladinu cholesterolu, má stejně jako cholin lipotropní, tj.tuky emulgující účinek).

Tyto směsi se používají při snižování hladiny cholesterolu a také při odbourávání tuků v redukčních směsích. Je součástí skupiny tzv. esenciálních aminokyselin. Tyto aminokyseliny obsažené v potravě, vázané nebo volné, jsou nezbytné pro zachování života. Také patří mezi detoxikační aminokyseliny a stejně tak mezi antioxidační. Je také zdrojem nezbytné síry.

Methionin chybí v zelenině a v luštěninách, což je pro rozhodné zastánce konzumace masa základní argument pro jeho použití. Dobrým zdrojem však jsou obilniny, ořechy (semena), ryby, vejce, jogurty a maso. Mezi základní způsoby využití patří již zmíněná pozitivní role při redukci nadváhy jako “spalovač tuků”, dále pomáhá chránit játra před toxickými látkami, je to významný antioxidant (chrání organismus před vlivem volných radikálů), hraje roli v syntéze kolagenu či např. napomáhá zabránit lámavosti vlasů. Rovněž je důležitý při regeneraci nehtů či pokožky. Bývá doporučován jako součást regenerace při náročných sportovních výkonech. Stále je používán jako farmaceutická surovina v lékárnách při přípravě plněných tobolek na lékařský předpis.

 

Zpět nahoru