prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Metanol je pro člověka toxický

18.09.2012

Metanol vzniká jako nežádoucí produkt při výrobě ovocných a zeleninových šťáv.
Metanol je pro člověka toxický. Náhodný příjem (konzumací, inhalací) vede k vážným intoxikacím v důsledku akumulace vysoce toxických metabolitů, tj. formaldehydu a formové kyseliny. Akutní otrava metanolem se obvykle projevuje bolestí hlavy, závratí, únavou, nauzeou, zvracením, modročerveným viděním, diplopií (dvojitým viděním), slepotou, může dojít až k úmrtí. Orální smrtelná dávka čistého metanolu pro člověka je průměrně 1 ml/kg tělesné hmotnosti, tzn. pro 70kg osobu pak 70 ml čistého metanolu. Čistý metanol se ale v alkoholických nápojích nevyskytuje, takže smrtelná dávka lihoviny je jen těžko určitelná – záleží na zdravotním stavu člověka a mnoha dalších aspektech.

 

Metanol vzniká jako nežádoucí produkt při výrobě ovocných a zeleninových šťáv a to hydrolýzou metylesterových skupin v pektinech působením pektinesterázy (PE). Vyskytuje se proto přirozeně v nízké koncentraci v čerstvých ovocných šťávách a ve většině alkoholických nápojů.

 

Různé země mají stanoveny různé bezpečnostní limity metanolu, které mají zamezit tomu, aby výrobky byly pro spotřebitele rizikové. International Office of Vine and Wine (OIV, Mezinárodní úřad pro vinnou révu a víno) stanovil 150 mg/l u bílého a růžového vína a 300 mg/l u červeného vína. V EU je to 10 g metanolu v jednom litru etanolu.

 

Spotřebitel přijímá nízké dávky metanolu z ovoce, zeleniny, fermentovaných nápojů a potravin slazených aspartamem, který se v trávicím traktu štěpí na metanol. V současné době spotřebitelé pijí ze zdravotních důvodů stále více ovocných a zeleninových šťáv, neboť se uvádí, že jejich konzumace je prospěšná pro zdraví. Po vymačkání šťávy z ovoce/zeleniny se obsah metanolu ve šťávách zvyšuje v důsledku enzymové degradace pektinů endogenní PE, což vede k riziku pro spotřebitele. Odborníci vyjadřují obavy z příjmu metanolu z vína a lihovin.

 

Na Tchajwanu zjišťovali obsah metanolu v čerstvě vymačkaných šťávách z ovoce a zeleniny a vliv skladování na obsah metanolu v těchto šťávách. Prověřovala se šťáva z 10 druhů ovoce a pěti druhů zeleniny, přičemž šťáva ze čtyř druhů ovoce (“star fruit”, papaja, ananas a Valencia pomeranče) a ze tří druhů zeleniny (rajčata, výhonky hrachu a výhonky vojtěšky) obsahovala množství metanolu vyšší, než jsou legislativní limity pro alkoholické nápoje na Tchajwanu, tj. 2 000 mg metanolu/l etanolu u vín (odpovídá to 300 mg/l pro víno obsahující 10 % etanolu) a 1 000 mg pro ostatní alkoholické nápoje (odpovídá 10 mg/100 ml).

 

Spotřebitelé, kteří denně konzumují ovocné a zeleninové šťávy, by si měli být vědomi rizika z příjmu metanolu. Při uchování šťávy se obsah metanolu působením enzymů již po několika hodinách zvyšuje.

 

Celková nabídka přípravků na detoxikaci organismu.


Související články:
Metylalkohol: Varování Ministerstva zdravotnictví ČR
Zeleninové a ovocné šťávy - jarní léčivé nápoje
Ovocné a zeleninové šťávy


18.09.2012
zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz
další články v rubrice: Prevence


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS