Měď

Měď je kovový prvek. Je řazena mezi stopové prvky, to znamená, že ho náš organismus potřebuje velmi malé množství. K vysloveně výraznému nedostatku mědi dochází pouze zřídka. Měď je důležitou součástí řady enzymů, právě jejich prostřednictvím se zúčastní řady metabolických dějů v našem organismu či buněčného dýchání. Například je nezbytná při tvorbě enzymu superoxidu dismutázy, který patří mezi účinné antioxidanty.

Proto pomáhá chránit tkáně před poškozením. Zúčastní se metabolismu aminokyselin nebo sacharidů. Dále hraje důležitou roli při tvorbě kolagenu a elastinu, což jsou základní bílkoviny kosti, kůže a pojivových tkání. Rovněž má význam při tvorbě červených krvinek, pomáhá ve využití zásob železa. Pomáhá udržovat správnou pigmentaci ve vlasech, kůži a očích (je součástí melaninu). Dostatek mědi může pozitivně ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi či působit proti vzniku osteoporózy. Enzymy obsahující měď ovlivňují i fungování nervového systému. Nedostatek mědi může způsobovat chudokrevnost (anémii), zpomalení duševního vývoje, poruchu metabolismu cukrů, ztrátu pigmentu, nedostatek bílých krvinek, poruchu imunity, vypadávání vlasů, poruchu tvorby kostí či kvalitu kostí a vaziva.

Může se objevit u osob s tzv. malnutricí (což je třeba malabsorpční syndromu či nesnášenlivost lepku), s velmi nízkým příjmem potravy, průjmem či u nemocných s nitrožilní výživou. Otrava mědí je také vzácná. Byla popsána u osob, které si vyráběli a následně pili alkohol destilovaný pomocí měděných trubek. K příznakům otravy mědí patří nevolnost, zvracení a průjmy. Vážnější příznaky zahrnují poškození jater, selhání ledvin, koma a smrt. K nadbytku mědi v organismu může vést také vzácně se vyskytující Wilsonova choroba, což je dědičná porucha metabolismu mědi. Postižené děti trpí poškozením jater, demencí, křečemi a třesem.

Mezi potraviny bohaté na měď patří játra, kakao, ořechy, houby, vařená hovězí játra, slunečnicová semínky, mandle, vařená čočka, čokoláda, korýši a měkkýši. Měď je také například i součástí amalgamových výplní, které máme v zubech. Potravinové doplňky obsahující měď je třeba užívat ve stejnou denní dobu, pokud možno při jídle, aby nedošlo k podráždění žaludku.

 

Zpět nahoru