Koriandr, výtečná bylinka pro lepší trávení

koriandr e1605860398722

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Jedni jej zatracují, aby jej pro změnu druzí milovali. Jedni jej opomíjejí, druzí z něj chystají pesto, sypou jím pokrmy, prokládají maso, dochucují sýr. S koriandrem se dá skutečně pracovat na stovky způsobů. Osobně jej miluji a právě, když na zahradě dozrávají koriandrová semínka, která jsem uschovala pro příští rok, rozhodla jsem se, že vám dnes koriandr představím blíže.

Koriandr je vlastně jednoletou bylinou s přímou, nahoře větvenou lodyhou dosahující výšky až 100 cm. Listy jsou v dolní části dlouze řapíkaté s eliptickou, často trojdílnou čepelí, směrem vzhůru se zmenšují a jejich tvar se mění v čárkovité úkrojky. Drobné květy jsou bílé nebo růžové a tvoří okolíky složené z 5 až 6 okolíčků. Kvetou v červnu a červenci. Plodem je kulatá hladká dvounažka, ve zralosti hnědožlutá.

Původ koriandru je pravděpodobně ve východním středomoří nebo západní Asii. Pěstuje se v mnohých zemích a druhotně se rozšířil do střední a jižní Evropy, Afriky, Asie, na jih Austrálie, na Havaj a do Ameriky. U nás je koriandr velmi oblíben, pěstuje se na zahrádkách, v nejteplejších oblastech i v polních kulturách. Místy zplaňuje.

Budeme-li chtít vysít koriandr, roste doslova jako divý. Semínka vykazují velmi dobrou klíčivost a brzy se nám záhonky zazelenají drobnými výhonky, které velmi rychle košatí. V září pak rostliny dají poměrně dost semen, které si můžeme uschovat na další rok.

Lidové léčitelství

Vnitřně se užívá nálev z rozmačkaných plodů, který má podobnou působnost jako kmín, fenykl a anýz. Někdy se žvýkají celé plody nebo se používá prášek z nich. Působí proti nadýmání, při pocitu plnosti žaludku, proti žaludečním křečím, nevolnosti a nechutenství. Při nemocech dýchacích cest podporuje vykašlávání, má mírně antibiotické účinky a omezuje růst bakterií.

Zevně pak vyvolává prokrvení tkání a navozuje úlevu při revmatických a ischiatických bolestech. Již od pradávna se chystává tzv. karmelitské mazání, což je lihový výtažek z rozdrceného koriandru, který doprovází celá řada dalších bylinek. Odvarem se omývají vleklé zanícené rány.

Pietro Andrea Gregorio Matthioli ve svém Herbáři neboli bylináři, Praha 1562, píše: Bylina koriandrová, utlučená s vodou bobovou nebo vikvovou a s růžovým olejem, dává výbornou náplasť při palčivých nedostatcích a otocích, puchýřích, voleti a narostlinách všelijakých místech, zvláště pak na tajných a skrytých údech. Natření masa nebo močení jeho v utlučeném koriandrovém semeně s octem, uchovává je beze všeho porušení a zkázy přes celé léto.

Jednoduchých způsobem, jak zpracovat koriandr, bude tinktura z něj. Potřebujeme 100 g čerstvého koriandru a ½ l 40% alkoholu. Drcený koriandr zalijeme alkoholem, sklenici uzavřeme a ponecháme macerovat 6 týdnů. Následně přecedíme, užíváme 3 x denně zhruba 20 kapek. Ono dávkování se však má tak, že na každý kilogram tělesné hmotnosti užíváme jednu kapku, celkovou dávku pak vydělíme třemi, užíváme vždy ráno, v poledne a večer. Tinktura slouží jako lék na žaludeční a střevní potíže nebo jako kloktadlo. Zevně pak tinkturou mažeme bolavé revmatické klouby a bederní páteř.

Připravit lze také již zmiňované karmelitské mazání či kapky, které vypadají následovně:

  • 1 l pálenky, nejlépe 60%
  • 100 g meduňky
  • 100 g koriandrové nati
  • 30 g bio citrónové kůry
  • 20 g rajských semínek
  • 10 g muškátového oříšku
  • 10 g skořice.

Vše macerujeme zhruba 6 týdnů, následně přecedíme, užíváme při trávicích obtížích, pocuchaných nervech.

Koriandr v kuchyni

Z koriandrové natě lze uchystat velmi dobré pesto, které můžeme servírovat k masu či chlebu. Pesto je poměrně dosti trvanlivé, uchystáme-li si jej tedy v sezóně, mělo by vydržet v lednici až do zimy. Postup je velmi snadný, chuťové možnosti široké. Pokud však budeme chtít pesto uchovat po mnoho měsíců, doporučuji připravit jednoduchou verzi:

  • 100 g koriandrové nati,
  • 150 ml olivového oleje
  • sůl
  • česnek
  • slunečnicové semínko

Nať omyjeme, vysušíme, nakrájíme nadrobno, vložíme do mixéru, smísíme s olivovým olejem, česnekem, solí, slunečnicovým semínkem a umixujeme. Směs plníme do vyvařených sklenic, zavíčkujeme a uchováváme v chladu.

Koriandr velmi ráda přidávám do zeleninových salátů, například z okurky, kterou nastrouhám, promísím s bílým tučnějším jogurtem, pár lístky máty, koriandru, česnekem, solí a pepřem. Výtečně doprovodí hostinu teplejších letních dní. V chladnějších měsících lze přimísit k nastrouhané mrkvi, kterou doprovodíme opět tučnějším jogurtem, stroužkem česneku, solí a pepřem.

Nechť jsou naše dny nabité zdravím, nechť jsme plní optimismu a síly.

V článku jsou použity informace z knihy:

Bednářová, Jaroslava. Herbář aneb od anděliky k žindavě. Fortuna Libri, spol. s r. o., 2015. 353 str. ISBN 978-80-7321-943-7.