Kocovina

Jako kocovina se označuje soubor vedlejších účinků po zvýšené konzumaci alkoholu. Mezi nejcharakterističtější patří bolest hlavy, pocit žízně, citlivost na světlo a hluk, nevolnost, třes a celkové oslabení. Kocovina je zapříčiněna dehydratací organismu, ke které dochází díky odbourávání alkoholu. K plnému projevu tohoto jevu ale dochází až odezní tlumivý účinek alkoholu. Díky tomuto také dochází ke snížení množství vitamínů a minerálů v těle.

Nebezpečné je, že někdy je obtížné odlišit otravu alkoholem od projevů kocoviny. Z výše řečeného vyplývá, že v každém případě je třeba dodat organismu především vodu. Proti pocitu žaludeční nevolnosti je pak potřeba doplnit zásobu cukrů, které byly odstraněny alkoholem z těla (například medem rozpuštěným v teplé vodě). Jaterní buňky se totiž snaží odbourávat alkohol z organismu a nemohou vyrábět glukózu.

Dále je třeba doplnit zásoby jednoho z vitamínů skupiny B a to sice vitaminu B1 neboli thiaminu. Alkohol snižuje jeho množství v organismu. Pokud je kocovina spíše lehčího charakteru, je třeba se věnovat chůzi či plavání. Při těchto činnostech dojde k okysličení krve a snížení nežádoucích účinků kocoviny. V případě těžších forem je třeba klid na lůžku.

 

Zpět nahoru