
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Kdo by ji neznal – díky ní se rozšířilo povědomí o medicinálních houbách mezi širokou veřejností. Právem je pro své chuťové a léčebné vlastnosti nejpopulárnější pěstovanou houbou na světě, i u nás má své stálé místo v oblasti kulinářského umění i na pultech lékáren.
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus, anglicky oyster mushroom, čínsky ping gu, japonsky hiratake) je jedlá medicinální houba rostoucí hojně na kmenech listnáčů. Jako jedna z mála hub je však i masožravá, dokáže využít hlístice, které se otráví podhoubím. Obsahuje řadu vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a bioaktivních sloučenin. Ceněná je pro velmi široké spektrum účinků na organismus, např. posílení činnosti imunitního systému, protirakovinné a protizánětlivé účinky, schopnost snížit cholesterol a srážlivost krve.
Historie
Patří mezi houby s nejstaršími dochovanými záznamy o využití svých léčivých účinků nejen v Asii, ale i v Evropě, Africe a Jižní Americe. Komerčně pěstovat se začala až v 60. letech 20. století. Kromě infekčních a nádorových onemocnění se používala k obnově sliznic a posílení celkové energie.
Účinky dle tradiční čínské medicíny
- Povaha: mírně teplá
- Chuť: sladká
- Tropismus: játra, slezina, žaludek
- Účinky: posiluje slezinu, doplňuje čchi, odvádí vlhkost, vylučuje větrný chlad, uvolňuje šlachy, zmírňuje křeče, posiluje cévy, vylučuje parazity
Používá se u stavů jako chronické záněty, infekční nemoci virové i bakteriální, únava, obezita, zahlenění, výtoky, alergie, kožní nemoci, nadměrný stres, neuropatie, křeče, blokády pohybového aparátu, hemoroidy, k detoxikaci jater a cév.
Kontraindikace
- při užívání léků na ředění krve je nutné konzultovat se svým lékařem
Nežádoucí účinky
U citlivých osob může způsobit zažívací potíže nebo průjem.
Pěstování a kvalita
Hlíva je vůči prostředí velice tolerantní a pěstuje se snadno i v domácích podmínkách. Komerčně se pro její růst využívají slaměné nebo pilinové substráty. U doplňků stravy máme na výběr z extraktů z plodnic a mycelia nebo izolované glukany. Slovy profesora S. T. Changa – izolovaná látka je sólista, kdežto pletivo houby je symfonický orchestr, v praxi se proto většinou kombinují, aby se zvýšil synergický efekt. Hlíva má schopnost akumulovat těžké kovy, je tedy dobré zvolit ověřený nekontaminovaný zdroj s dlouhodobou garancí kvality.