Granátové jablko, ovoce výtečných vlastností

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

K nákupu granátového jablka mne přivedl náš roční syn, kterému se v obchodě tuze líbilo, ale také Jonny Bowden, americký nutricionista, který o něm velmi hezky píše v knize 150 nejzdravějších potravin na světě. Jsem sice zastáncem regionálních potravin, pokud možno z organicky pěstovaných zdrojů, nicméně jedná-li se o vitamínový „zázrak“ nabitý zdravím, proč neučinit malou výjimku. Navíc, když v průběhu dlouhé zimy bude třeba vitamíny rozumně doplnit.

Zrnka nabitá antioxidanty

Dužnina tohoto tropického ovoce vykazuje, oproti hroznovému vínu či zelenému čaji, mnohem vyšší antioxidační kapacitu. Flavonoidy zde obsažené jsou koncentrovanější, než v jakémkoli jiném výtvoru přírody a porovnáme-li právě s červeným vínem a zeleným čajem, granátové jablko na tom bude dvakrát až třikrát lépe. Semínka se zároveň pyšní silnými antimikrobiálními účinky.

Dále, Jonny Bowden píše: „Nedávno byla v San Antoniu na každoročním setkání Americké urologické asociace představena studie, v níž 48 mužů, kteří prodělali chirurgickou či radiologickou léčbu rakoviny prostaty, pilo denně 240 ml šťávy z granátového jablka. Pití této šťávy významně prodloužilo dobu, než došlo k zdvojnásobení průměrné hodnoty rakovinných marker. Šťáva sice nezastavila progresi onemocnění, výrazně však prodloužila dobu, než se dále rozvinulo. Z toho vyplývá, granátové jablko obsahuje chemické látky, polyfenolové flavonoidy, výrazného protirakovinného působení.“

Granátové jablko, přesněji šťáva z něj v celkovém množství 240 ml denně, výrazně přispívá k podstatně nižšímu výskytu ischemické choroby srdeční. Zároveň vykazuje vyšší schopnost inhibovat oxidaci LDL cholesterolu. LDL cholesterol představuje problém, pokud dochází k jeho oxidaci, tudíž vše, co jí dokáže předejít, prospívá kardiovaskulárnímu zdraví. Účinné látky granátového jablka zároveň napomáhají úbytku arteriálního plaku. Dle nejnovějších výzkumů dlouhodobé pití šťávy z granátového jablka, podporuje erekci a lze ji tedy označit, jako přírodní Viagru. U žen pro změnu zmírňuje průběh klimakteria.

Jablko je rovněž výtečné při zácpě, právě díky drobným pecičkám, které se nacházejí v semíncích. Zmírňuje kyselost žaludku. Pozor si dají pouze ti, kteří dodržují zásady šetřící diety. Pecičky v jednotlivých semenech by mohly trávicí trakt dráždit. Nicméně konzumaci šťávy nezavrhuji, ba právě naopak. Je však třeba vyzkoušet.

Dokonalé složení plodu

Začněme například minerály, v jejichž výčtu se objeví hořčík, vápník, fosfor, měď, zinek, draslík, mangan, protirakovinný selen, železo. Z vitamínů pak vitamín C, E, K, B6, B9. K tomu všemu přičtěme vlákninu, zmiňované antioxidanty, léčivé enzymy, protizánětlivé složky, to vše se pak plně podepíše na našem zdraví. S granátovým jablkem je to podobně, jako s dýní. Uskladníme-li jej s péčí, to znamená v suchu, temnu a chladu, vydrží bez újmy několik měsíců.

Jak jej oloupat?

Granátové jablko nás může odradit tím, že než vyloupeme všechna semena, chvíli to jednoduše potrvá. Slupka je nejedlá, ale vše, co se nachází uvnitř, již jedlé je. Přesto existuje několik tipů, jak si s dobýváním sladké pochoutky poradit. Způsobů existuje několik. Někdo uprostřed rozkrojí a následně slupku otluče vařečkou, což zapříčiní, že se semínka snáze uvolní. Mně samotné se však líbí způsob, kdy odkrojíme místo, které zbude po květu, zhruba s centimetrem slupky. Můžeme si všimnout, že semínka vytvářejí něco jako shluky. Rozkrojíme-li šikovně jablko na pětiny a zároveň zachováme strukturu shluků, jednotlivá semena pak z ovoce vypadávají samy.

Několik zajímavostí ke granátovému jablku

Od nepaměti je granátové jablko spojováno s láskou. Vždyť jen bohyně lásky Afrodité zkrášlila Kypr granátovníky. Ve starověku symbolizovalo toto ovoce plodnost a hojnost. V Turecku, pro změnu, během svatebních oslav, hází nevěsta jablkem. Kolik semínek vypadne, tolik bude mít dětí.

Nikdy jsem semínka nepočítala, některé plody však čítají na 600 semen.

Granátové jablko v kuchyni

Semínky lze dekorovat talíře, přimísit je do ovocných, zeleninových salátů, zdobit jimi dezerty, dorty či nápoje. Máme-li granátových jablek více, stačí je pouze oloupat a následně odšťavňovat v lahodný džus. Osobně velmi ráda přidávám sladkou dužninu do chia pudinku.

Chia pudink nabitý zdravím

Chia pudink
  • 3 polévkové lžíce chia semínek
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 čajová lžička medu
  • 1 čajová lžička pšeničných klíčků
  • 1/2 banánu
  • 2 polévkové lžíce granátového jablka
  • borůvky, jahody, maliny
  • mandle

Chia semínka nasypeme do misky, zalijeme kokosovým mlékem, necháme nabobtnat, dokud semínka nevytvoří souvislou želé vrstvu. Následně zakapeme medem, posypeme pšeničnými klíčky. Chia vrstvu zdobíme plátky banánu, posléze semínky granátového jablka, borůvkami, malinami, jahodami. Nakonec posypeme mandlemi a necháme vychladit.

Použitá literatura:

Bowden, Jonny. 150 nejzdravějších potravin na světě. Praha: Fortuna Libri, 2011. 352 str. ISBN 978-80-7321-534-7.