Glukomanan

cm wellness1

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Je rostlinný polysacharid získávaný z hlíz rostliny Amorphophallus konjak. Jako vláknina pektinového typu má mimořádně příznivé účinky na trávení a celkový metabolizmus, zejména zpomalení vstřebávání sacharidů z potravy a s tím související nižší hladiny glykémie po požití potravy. Některé zdroje uvádějí, že účinnost glukomananu na redukci tělesné váhy byla prokázána kontrolovanou klinickou studií. K. Koch, lidově konjak.

Konjaková mouka je součástí mnoha běžných pokrmů v Číně, Japonsku i Koreji a je obecně považována za mimořádně zdravou složku potravy. Je po staletí přirozenou součástí stavy obyvatel Japonska. Přikládá se mu velký význam při regulaci vstřebávání tuků a cukrů a je jedním z příčin nízkého výskytu obezity a cukrovky v této zemi. Glukomanan patří mezi vlákniny pektinového typu, z čehož vyplývají i obdobné příznivé účinky na trávení a celkový metabolismus, je však jedinečný v tom, že jeho roztoky jsou mimořádně viskózní a viskozita klesá velmi pozvolna v závislosti na čase. Speciálními výrobními postupy lze zvýšit nejen viskozitu, ale také zlepšit vlastnosti, které mohou příznivě ovlivnit zdraví člověka. V tom se skrývá jedinečnost přípravku.

Hlavní uváděné účinky a vlastnosti vysoce čistého a viskózního glukomananu jsou:

  • zpomalení vyprazdňování žaludku a střevní pasáže,
  • snížení postprandiální glykemie a zpomalení vstřebávání sacharidů,
  • snížení zpětného vstřebávání žlučových kyselin a jejich hodnot v séru,
  • snížení hladiny celkového cholesterolu a zvýšení hladiny HDL cholesterolu celkovým snížením vstřebávání tuků a žlučových kyselin,
  • snížení celkové tělesné hmotnosti při pravidelném užívání a přiměřené stravě,
  • podpora růstu přirozené střevní flóry – prebiotický účinek.

Nebylo pozorováno významné snížení vstřebávání vitamínů, minerálů a léčiv při obvykle doporučovaných dávkách. Pro svoji vysokou viskozitu je glukomanan v čistém stavu pravděpodobně nejhodnotnějším dietním polysacharidem, který lze na rozdíl od většiny ostatních vláknin bez obtíží konzumovat jako doplněk stravy v dostatečné denní dávce, která se nevstřebává a vlivem přijatých tekutin postupně zvětšuje svůj objem za vzniku vysoce viskózní tekutiny. Pokrytím střevní stěny a střevního obsahu přirozeným způsobem příznivě reguluje dostupnost sacharidů a tuků z potravy.

Významně ovlivňuje také vstřebávání cholesterolu a zpětné vstřebávání žlučových kyselin. Tímto způsobem může pomoci snížit hladinu krevních tuků a cukrů a snížit riziko vývoje aterosklerózy, srdečně cévních poškození a cukrovky. Snížením uvolňování jedovatých látek střevními bakteriemi, zvětšením a změkčením střevní náplně a zrychlením střevní motility můžeme pravidelným užíváním předejít zácpě, komplikacím u hemoroidů a závažným onemocněním trávicího ústrojí. Svým prebiotickým účinkem napomáhá růstu žádoucích acidofilních bakterií v zažívacím ústrojí. Zpomalením vyprazdňování žaludku a zvětšením střevní náplně zvyšuje pocit sytosti, a proto je velmi vhodná k udržování tělesné hmotnosti a jako součást redukčních režimů. Je používán jako zdroj vysoce čisté viskózní přírodní vlákniny, doplněk výživy při poruchách metabolismu sacharidů a tuků, při nadváze a udržování tělesné hmotnosti, k úpravě střevní pasáže a jako prebiotikum.