Dexpanthenol

Látka dexpanthenol (též někdy d-panthenol) patří ke sloučeninám, které jsou využívány jak ve farmaceutickém, tak i kosmetickém průmyslu.

Vyskytuje se jak v lécích, tak i v přírodních přípravcích. Dexpanthenol se dobře vstřebává v žaludku a v buňkách a rychle se mění na kyselinu pantothenovou (vitamín B5), která má pozitivní vliv na kůži. Zajišťuje totiž její optimální hydrataci a podporuje produkci kolagenových a elastinových vláken, čímž udržuje kůži pružnou a zdravou. Působí také protizánětlivě a posiluje přirozené léčebné procesy. Pomáhá při hojení jizev.

V případě jejího nedostatku vzniká řada chorobných projevů zejména na kůži a sliznicích, dochází i ke snížení celkové odolnosti, může se objevit slabost a nervové poruchy. Dexpanthenol má tedy stejný efekt jako samotný vitamín B5 (je jeho alkoholový analog), mnohem snadněji se však vstřebává po lokální aplikaci. Proto se také vyskytuje v řadě hojivých mastí.

Kyselina panthotenová je dále důležitá pro některé procesy látkové přeměny. Kyselina pantothenová je součástí koenzymu A – látky klíčové pro metabolismus lidských buněk. Koenzym A se podílí na řadě biochemických procesů, zásadní roli hraje v Krebsově cyklu při zásobování buněk energií, která je pro ně nezbytná, například při regeneračních procesech. Další významný úkol koenzymu A je přímo spojený s procesy probíhajícími v kůži. Účastní se totiž produkce lipidů a cholesterolu, které jsou nepostradatelné pro ochrannou funkci pokožky.

V kosmetickém průmyslu se používá v přípravcích tam, kde pomáhá v ošetření pokožky, kterou silně hydratuje, čímž ji zvláčňuje a odstraňuje její nerovnosti, tudíž pomáhá vyhladit vrásky. Také je nezbytným pomocníkem při drobných poškozeních a podrážděních kůže a při lehkých popáleninách. Působí protizánětlivě a regeneračně a optimalizuje fyziologické funkce pokožky. Aby působila optimálně, je nutné, aby byla v přípravcích v koncentracích vyšších než 1 %. Obvykle by dobrá kosmetika měla obsahovat 1 – 5 % dexpanthenolu. Jen u přípravků po opalování je možné zvýšit koncentraci až na 7,5 %. Důležitou roli hraje ve vlasové kosmetice, podporuje látkovou výměnu v pokožce vlasů, zmírňuje maštění vlasů a svědění vlasové pokožky. Současně má výborný hydratační účinek a vlasy jsou lesklejší.

V kosmetických přípravcích lze tuto látku v našem sortimentu například najít v přípravcích Panthenol šampón, Panthenol pěna.

Celková nabídka přípravků obsahující panthenol.

Zpět nahoru