Chlorofyl

Chlorofyl je zelené rostlinné barvivo umožňující fotosyntézu. Stejně jako se bez chlorofylu neobejdou rostliny a zvířata, je důležitý i pro člověka. Jedná se o látku způsobující zelené zbarvení rostlin. Molekuly chlorofylu jsou charakteristické svou jedinečnou schopností přeměňovat sluneční energii na chemickou. Tato chemická energie je pak využívána k tvorbě sacharidů a kyslíku, látek nezbytných pro život na Zemi. Chlorofyl můžeme nalézt na membránách chloroplastů. Je složen z vodíku, uhlíku, kyslíku, dusíku a hořčíku, ale pokud ho konzumujeme, přináší také mnoho vitamínů (A, B, C, E). Pozoruhodné je, že až na centrální atom je struktura chlorofylu stejná jako struktura hemoglobinu.

Chlorofyl rovněž zvyšuje schopnost těla hemoglobin produkovat (krevní barvivo hemoglobin uskutečňuje přenos kyslíku, v konečném důsledku má proto chlorofyl vliv na regeneraci organismu a zpomalení procesu stárnutí). Přenáší kyslík podobně jako u savců hemoglobin (červené krevní barvivo). V hemoglobinu je ústředním prvkem železo, u chlorofylu hořčík. Chlorofyl se uplatňuje při tvorbě krve, zlepšuje její transportní přenašečovou kapacitu pro kyslík a zlepšuje metabolismus organismu. Je známo, že již od pradávna byly zelené části rostlin využívány pro léčebné účinky. Chlorofyl, který obsahují, má výrazný vliv na hojení ran, včetně hemoroidů a popálenin. Snižuje také svědění a bolest postiženého místa.

Působí protizánětlivě, zvláště u kožních chronických i akutních zánětů, u vředových procesů kůže a u zánětů nosohltanu. Omezuje vznik otoků, potlačuje zápach, proto je také častou složkou dezodoračních přípravků. Chlorofyl má dále pozitivní vliv na činnost zažívacího traktu, obzvláště pečlivě se stará o střevní peristaltiku. Mezi běžné zdroje chlorofylu patří veškerá zeleno-listá zelenina (zelí, saláty, špenát, kapusta, brokolice, apod.), absolutně nejvíce ho ale obsahují byliny, rostoucí v přírodě (kopřiva, pampeliška, listy konopí) a některé sladkovodní a mořské řasy (chlorella). Má velký význam pro povzbuzení regeneračních schopností organismu.

V literatuře se uvádí jeho dezinfekční, protizánětlivý a hojivý účinek. Podporuje tvorbu krve, zlepšuje přenašečovou kapacitu pro kyslík, zlepšuje metabolismus, zlepšuje stav cév a srdce, eliminuje záněty, poruchy střev, podporuje hojení. Působí protizánětlivě, zvláště u kožních chronických i akutních zánětů, u vředových procesů kůže a u zánětů nosohltanu. Dále je uváděno, že zlepšuje stav oběhové soustavy, podporuje funkci dělohy a podporuje hojení gynekologických zánětů (je nutné, aby přípravek používali oba partneři, ničí plísně, kvasinky a některé typy virů a bakterií).

 

Zpět nahoru