prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Chlór

19.03.2016
Chlór

Chlór (chemická značka Cl pro křížovkáře) je sám o sobě jedovatý plyn světle zelené barvy, který je řazen do skupiny halogenů (kam patří ještě například bróm nebo jód). Většinou ti starší z nás pamatují charakteristickou chlórovou desinfekci v bazénech a její nezaměnitelný pach (dnes už se většinou používají bezchlorové způsoby desinfekce).

Se samotným chlórem se v přírodě (samozřejmě ani v přírodní medicíně) nesetkáme. V přírodě se vyskytuje ve formě sloučenin v různém stupni skupenství (nejčastěji chloridy, ale také chloristany, chlornany a další). Většina těchto sloučenin se vyskytuje (rozpuštěná) v mořské vodě či ve vodě velkých vnitrozemských jezer (jako příklad lze uvést Mrtvé moře). Nejznámější sloučenina, která se vyskytuje ve formě minerálu, je natrium chloratum (chlorid sodný) neboli lidově kuchyňská sůl. V této formě se chlór jako chlorid sodný nachází i v našem těle. Odborníci uvádějí, že máme v sobě průměrně 80 gramů chlóru.

 

V těle se vyskytuje společně se sodíkem. Oba mají stejnou funkci - starají se o správnou distribuci tekutin do buněk i kolem nich. Je hlavním aniontem extracelulárních (mimobuněčných tekutin) a rovněž má velký význam o zachování správného osmotického tlaku. Osmotický tlak je tlak, který je definován jako přetlak, který by musel působit na roztok oddělený od čistého rozpouštědla semipermeabilní membránou, aby se hladiny vyrovnaly. V případě nestejného osmotického tlaku vně a uvnitř buňky může dojít k poškození buněk.

 

Chlór je i ve formě soli součástí žaludečních šťáv a pomáhá tak při natrávení přijaté potravy. Vstřebává se ve střevech a je vyloučen v moči ledvinami.

 

V přírodních přípravcích se můžete setkat i s chloridem chromitým (chróm podporuje udržení správné hladiny glukózy v krvi a u některých jedinců pomáhá snižovat chuť na sladké). Co se týče zdroje, je to jednoduché, hlavním zdrojem je chlorid sodný používaný při výrobě i k dochucování pokrmů a potravin. Stravou bohatou na chlorid jsou uzeniny a masové výrobky, sýry, ryby a chléb.

 

Nedostatek chlóru se může objevit po dlouhodobém průjmu či zvracení (rovněž také po stravě chudé na sůl) a má za následek nedostatek žaludečních kyselin, což vede k horšímu trávení a rovněž může způsobit vznik svalové slabosti.

 

Naopak nadbytek chlóru a tedy chloridu sodného ve stravě má za následek vznik hypertenze a jejích komplikací – cévních mozkových příhod, ischemické choroby srdeční a dalších.

 

Celková nabídka přípravků obsahující chlór.


Související články:
Sodík
Kobalt
Europium
Síra


19.03.2016
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživové doplňky


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS