prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Černý česnek aneb česnek, jak ho neznáme, a ještě zdravější

23.06.2015
Černý česnek
Možná už jste se někdy setkali, nejspíše v nějaké kuchařce setkali s pojmem černý česnek. Starý známý česnek, latinsky Allium sativum, známe všichni a pro některé z nás představuje velmi oblíbenou pochutinu. Pak ovšem známe i černý česnek, protože se jedná stále o obyčejný česnek, jen speciálně zpracovaný.

Co je černý česnek?

Je upravený speciální metodou fermentace. Celý proces fermentace je poměrně dlouhý, trvá přibližně jeden měsíc. Vybrané palice česneku se umístí do fermentačního boxu, kde jsou vystaveny vyšší teplotě a vlhku. Fermentace probíhá při vysoké řízené teplotě a vlhkosti. Poslední týden tohoto procesu se česnek chladí a schne. Česnek obsahuje cukry a aminokyseliny. Během kvasného procesu vznikne melanoidin, což je tmavá substance zodpovědná za výslednou černou barvu česneku. Po fermentaci získá česnek sladkou chuť, lepkavou měkkou konzistenci a z většiny zmizí i jeho typický česnekový zápach. Připomíná jakoby česnekové želé.

 

Černý česnek a zdraví

Uvádí se, že černý česnek má pozoruhodné léčivé účinky, má téměř dvakrát tolik antioxidantů jako syrový česnek a obsahuje i organickou sloučeninu S-allycysteine, která pomáhá v prevenci rakoviny a snižuje hladinu cholesterolu (stejně jako neupravený česnek). Tuto látku, známou pod označením alliin, obsahuje i původní česnek teprve ve styku se vzduchem, tedy když začneme česnek zpracovávat. Dochází k jeho štěpení na alicin, díky kterému má česnek svoji známou štiplavou vůni a chuť. Z dalších složek černý česnek obsahuje vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6 a vitamin C. Z minerálů pak vápník, jód, železo, selen, hořčík, draslík, fosfor, zinek, sodík, mangan, beta-karoten a kyselinu listovou.

 

Pokud obě verze česneku porovnáme, černý česnek je sladší a má méně štiplavou chuť. Trochu chutí připomíná tamarind, melasu, hrozinky nebo lékořici. V Asii a zejména Koreji je takto upravený česnek používán již stovky let. Původní česnek patří mezi antioxidanty, posiluje náš imunitní systém, chrání proti bakteriím a virům, pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu a je přírodní antiparazitikum. Černý česnek má podobné účinky, ale výraznější. Dále se uvádí jako zdroj energie a osvěžení, pomáhá na dýchací problémy, snižuje stres a celkově zklidňuje organismus. Je rovněž užitečný v procesu našeho trávení a fungování vnitřních orgánů. Proto se i o česneku dá použít přirovnání k vínu, také on zraje postupně k vyšší kvalitě. Stále zůstává nicméně zeleninou do kuchyně, léčivou rostlinou i oblíbeným kořením.

 

Samotný klasický česnek lze najít v přípravcích Super česnek a Česnek a petržel.

 

Celková nabídka přípravků obsahující česnek.


Související články:
Česnek (Allium sativum)
Léčba zázračnou sílou česneku
To nejlepší z jarní přírody do vaší kuchyně aneb znáte medvědí česnek
Medvědí česnek, jedna z nejsilnějších jarních bylinek


23.06.2015
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Priessnitzův obklad
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
VIDEO: Kolikrát denně máme jíst?

119,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS