Bylinky a diabetes

bylinky2 e1613729644356

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Věřím v bylinky, ve všechny ty lístky, květy, semena i plody, kořeny, kterými můžeme zušlechtit svůj život. Pokud je smysluplně propojíme s dalšími směrovými šipkami na cestě, jako je správně zvolená strava, která plyne v souladu s naším trávením, léčivý pohyb, harmonické vnitřní prostředí a vyrovnané životní vztahy, stáváme se kmenem, který je silný a pevný a v jehož koruně sídlí nespočet ptactva, které rozjasňuje každý den.

Ze své pozice nutričního terapeuta však vím, že z té široké změti nejrůznějších pomocných rukou míváme tendence vybrat jednu jedinou, tu nejvíc na dosah, aniž bychom zároveň učinili krom stranou, posbírali dílky a složili je v celek. Jakmile totiž vyjdeme ze své komfortní zóny, začnou se dít zázraky. Jak to vím? Já sama mám diabetes I. typu, již 11 let a mohu říci, že nic mne z té komfortní zóny nevyvedlo tak, jako právě tento autoimunitní neduh. Neboť diabetes, to je každodenní opouštění komfortní zóny. Bylinky jsou zázračné, nejsou však jediné, k tomu, aby se naše zdraví skutečně utužilo, je třeba pojmout i zmíněnou stravu, pohyb, pečovat o duši.

Přesto, opomeneme-li nyní tyto směrové šipky, zkusme se podívat, které bylinky mohou být jednou z napřažených dlaní, kterou stačí sevřít a nepustit. Článek píši záměrně nyní, neboť jaro již za chvíli zaklepe na dveře, aby se tak, jako každý rok, rozbujelo přívalem živoucího chlorofylu. V předpisech se opírám o tvrzení známých bylinářů.

Dionýz Dugas ve svém díle 500 nejlepších receptů lidové medicíny vyzdvihuje tyto rady:

Na jaře, když kvetou pampelišky, požvýkáme denně 10 stonků, ze kterých vysajeme šťávu. Pampelišková šťáva jemně snižuje hladinu krevního cukru, prospívá játrům.

Na jaře se rovněž setkáváme s mladými březovými lístečky, ze kterých je při diabetu vhodné uchystat březový nápoj. Ten připravíme tak, že hrst mladého březového listí umixujeme v přiměřeném množství vody, nápoj necháme 1-2 hodiny stát. Pijeme 1-2 šálky denně. Chceme-li nápoj přichystat do zásoby, například na zimu, přidáme 60% alkohol, následně užíváme jako tinkturu. Tedy, kapku na kilogram tělesné hmotnosti. Výslednou dávku rozdělíme na tři díly, aplikujeme ráno, v poledne a večer.

Lístky lze zakoupit rovněž i v lékárně, sběr je však nenáročný a dá nám záruku nejvyšší kvality. Toto léčivo by nemělo chybět v žádné z domácích apatyk. Hlavní léčivou hodnotou břízy je její značná močopudnost. To ji řadí k základním lékům na ledviny a močové orgány.  Tím, že odvodňuje, z organismu vyplavuje nežádoucí soli, prospívá při revmatických nemocech a je důležitou složkou čajových směsí k redukci celulitidy. Zevně jsou pak výtažky z břízy osvědčeným prostředkem na vlasy. Bříza je neškodná, v obvyklém dávkování ji můžeme užívat i nepřetržitě, pozor jen při zhoršené činnosti srdce a ledvin.

Čajová směs proti diabetu II. typu

Smícháme stejné díly oplodí fazole, natě jeřábu, mochny nátržníku, kopřivy a listů borůvky. Dvě lžíce směsi dáme do ½ l vody, krátce povaříme a přikryté necháme vychladnout. Scedíme a pijeme 2-3 x denně.  

Nejcennější látkou, kterou fazol obecný obsahuje, je tzv. rostlinný inzulin, kvůli němuž je společně s borůvkou základní složkou bylinných léků proti diabetu. Můžeme jej užívat i samostatně. Ve směsi s dalšími stejně působícími bylinkami, jako je borůvka a jeřabina, je jeho účinek silnější. Fazol se taktéž vyznačuje i močopudnými účinky, proto jej můžeme přidávat do čajů na revmatické obtíže, močové a ledvinové kameny, vodnatění a při vysokém krevním tlaku.

Borůvkové listí proto diabetu

Borůvkové listí rovněž snižuje hladinu cukru v krvi a bylinkáři jej často nazývají rostlinným inzulinem. Popíjení borůvkového čaje je výtečnou prevencí, ale i doplňkem při léčbě diabetu. Osobně doporučuji rovněž i konzumaci borůvek. Jejich výtečný glykemický index zajistí, že si jich diabetik může na svačinku dát mnohem více než kteréhokoli jiného ovoce. Hladinu cukru zvýší jen pozvolna. Samozřejmě je konzumujeme s mírou.

Dionýz Dugas též doporučuje prášek, který mírní projevy diabetu

Pomeleme na prášek stejné díly kořene puškvorce a natě jmelí. Jednu lžičku prášku dáme do šálku vlažné vody a necháme 24 hodin macerovat. Trochu ohřejeme, scedíme a pijeme po hltech před každým jídlem.

Jestřabina lékařská

Přesto, že už její název „lékařská“ ji řadí do nejvyšší kategorie léčivých rostlin, jestřabina se u nás používá zřídka. Přitom, je to bylinka, která se vyskytuje i ve volné přírodě. Nať jestřabiny se sbírá na začátku květu, nejpozději do stádia plného květu, později už ne. Jestřabinu užíváme při diabetu, kdy se vyznačuje nemalým vlivem na hladinu cukru. Jestřabina též výrazně podporuje laktaci. Jestřabinu neužíváme samostatně, ale ve směsi.

Lékař a bylinář Zbyněk Mlčoch pak doporučuje tuto čajovou směs

3 díly borůvky černé, 3 díly kopřivy dvoudomé, 2 díly kořene lopuchu většího, 1 polévková lžíce kořene smetánky lékařské, 1 polévková lžíce semene lnu setého

Vytvoříme směs, ze které odebereme 2 polévkové lžíce a ty spaříme 500 ml vroucí vody, 20 minut louhujeme. Popíjíme v průběhu dne.

Za sebe pak doporučuji upravit stravu, zamyslet se nad množstvím přijatých sacharidů, u kterých se zaměříme na jejich glykemický index. Čím se dostaneme níže, tím lépe. Myslíme na bílkovinu, ale i kvalitní tuk, snažíme se zařadit omega 3, 6 NMK, ve vyváženém poměru a množství. Dále dostatek čerstvé zeleniny, kterou lze v zimních měsících podusit, případně, zařadit tzv. pickles. Dostatek vlákniny, pohybu, spánku, lásky, neboť slinivka, to je především sebeláska. Zdravá sebeláska, která není ani egoistická, ani destruktivní. Neboť pokud dám sobě, mohu dát i světu. Jen uvažme, jak mnohdy sebe opomíjíme, je nám jedno, co sníme, čím nás, kdo častuje, co přijímáme, jak trávíme čas. Každý den je zázrak, stejně jako jsme zázrakem i my, každý, do jednoho.

Knihu Zdravou stravou proti únavě od Zuzany Švédové naleznete zde.