Bylinkové jáhly s kozím sýrem

syrove bylinkove jahly scaled

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Jáhly, výborná potravina, kterou naši předkové po celý rok hojně zařazovali. Zvláště pak v zimě, neboť jáhly stejně jako pohanka dokážou organismus velmi dobře prohřát. Možná jste se již s jáhlami setkali, možná jen okrajově. Ve své podstatě vznikají obrušováním prosa, které je zbavuje tvrdé, nepoddajné slupky. A pak na stůl servírujeme něco tak úžasného, jako je prostý jahelný pokrm. Přitom jáhly nejsou žádným letmým výstřelkem, na jídelníčku lidí se vyskytují téměř stejně dlouho jako oblíbená pšenice. Původní domovinou prosa setého byla oblast Mandžuska a Mongolska, do Evropy se pak dostalo prostřednictvím stěhování národů, aby se napevno usadilo v jídelníčku Slovanů. A ti si jej cenili natolik, že jej servírovali skutečně po celý rok. Ať už v podobě kaše, polévky, dezertu či placek. Výsostné místo pak nacházejí jáhly uprostřed velikonoční, vánoční či svatební tabule. Podávají se v podobě tzv. jahelníku, což je ve své podstatě velmi chutný dezert, který ukrývá jablka, sušené švestky, skořici a ořechy. O jahelníku však o chvilku později. Vám, kdo jáhly neznáte, bych ráda pověděla, čím vším je tato surovina výjimečná.

  • Jáhly nás v prvé řadě velmi dobře zahřejí, pečují také o slezinu, jedno z center imunitního systému. Je-li naše slezina unavená, poznáme to na mandlích, které jsou s tímto orgánem propojeny lymfatickým systémem. Pravidelnou konzumací jáhel můžeme slezině výrazně pomoci. Následně bude o to čileji filtrovat lymfu, zachytávat unavené červené krvinky a vytvářet nové, stejně jako krevní destičky.
  • Jáhly jsou výborným zdrojem minerálních látek, kromě křemíku obsahují také draslík, hořčík, fosfor, měď, železo i zinek. Zajímavý je rovněž obsah vitamínů skupiny B.
  • Ve svých 100 g nabídnou 4 g vlákniny, přidáme-li k nim nastrouhané jablko, oříšky a skořici, rázem naplníme 1/3 doporučené denní dávky této balastní látky.
  • Jáhly řadíme mezi lehce stravitelné potraviny a lze je tedy zařadit do šetřící diety. Pomohou podpořit trávicí systém, zejména žaludek, pro který je tato poživatina velmi jemným pohlazením. Jáhly jsou rovněž zásadité, šetří tak cenné minerální látky, o které konzumací kyselinotvorných potravin přicházíme.
  • Jáhly se vyznačují středním glykemickým indexem, díky čemuž výborně doplní jídelníček diabetiků, ale také těch, kdo se snaží o redukci váhy.
  • Jáhly platí za přirozeně bezlepkovou surovinu, ze které lze uchystat skutečně cokoliv, od knedlíku po koláč. Jejich chuť je velmi vstřícná, neboť snesou prakticky jakékoliv dochucení, bylinku či koření.
  • Jáhlami lze obohatit jídelníček dětí, geriatrických pacientů, těhotných i kojících maminek.

A nyní již recept na voňavé bylinkové jáhly.

Co vše bude potřeba? 

  • 200 g jáhel
  • 3 větší mrkve
  • 2 červené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 30 g čerstvé petrželové natě
  • 1 čajová lžička čerstvých mateřídouškových lístků  případně sušeného tymiánu
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • himálajská sůl
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 100 g kozího sýru

Jáhly spaříme vroucí vodou na sítku, následně je vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme mrkev nakrájenou na půlměsíčky, červenou papriku nakrájenou na proužky, prolisovaný česnek, petrželovou nať, mateřídoušku a kurkumu. Směs jemně osolíme. Vaříme zhruba 25 minut do vyvaření vody. Jakmile je hotovo, jáhly doplníme o olivový olej, nastrouhaný kozí sýr a servírujeme jako hlavní pokrm.