Borůvka černá (Vaccinium myrtillus)

cm boruvky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Borůvka černá (Vaccinium myrtillus) je keřík, jehož plody jsou častým cílem sběračů v našich lesích. Patří do čeledi Vacciniaceae (brusnicovité). Jedná se o řidší keř, který může dorůst výšky až 40 centimetrů. Má přímý zelený stonek, květy jsou bílé až narůžovělé barvy. Plodem je modročerná (i bělavá, červená nebo nazelenalá) ojíněná kulovitá bobule o průměru až jednoho centimetru, lidově borůvka.

Borůvka plod

Plody borůvky jsou většinou konzumovány samotné, jednoduše jako pochutina. Jsou využívány i v kuchyni pro výrobu kompotů, džemů, sirupů a vína. Oblíbené jsou rovněž v lidovém léčitelství, bývají často součástí čajových směsí.

V plodech jsou, z přírodních látek, obsaženy antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, resveratrol, vitamín C, vitamíny skupiny B, ovocné cukry, malé množství tuků, hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom, kyseliny jablečná a citrónová, třísloviny, tuky, pektin, pektosa, barviva a další látky.

Pro obsah tříslovin jsou plody tradičně používané v případě průjmů. Plus navíc, při použití u průjmů, hraje i antibakteriální působení plodů. Dále je u nich uváděno příznivé působení na stav cévní stěny, regeneraci oční sítnice (v tomto směru ji můžeme nalézt v řadě doplňků stravy) a rovněž jako doplněk léčby při zánětu ústní dutiny a hrtanu (antiseptické působení). Díky obsahu antioxidantů a flavonoidů nám konzumace plodů pomáhá při ochraně před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. Důležité je ale připomenout, že se musí konzumovat až plně zralé plody.

Borůvka list

Nicméně, jako rostlinná droga je z borůvky černé také sbírán a sušen list. Listy obsahují flavonoidy, třísloviny, glukokininy (myrtillin) organické třísloviny, tanin, éterické oleje, sliz, pryskyřici a další látky.

Myrtillin je glukosid z borůvkových listů, který snižuje hladinu krevního cukru (pacienti s nemocnými játry nesmí ale listy borůvky užívat, protože myrtillin může způsobit jaterní poruchu). I odvar z listů se používá při průjmu, ale také je doporučován jako doplněk léčby žaludečních křečí nebo zánětu močového měchýře. Některé zdroje uvádějí, že v přírodním léčitelství se používá odvar z borůvkového listí při kožních onemocněních, například i při lupence.

Pro zajímavost na závěr: některé zdroje uvádějí, že borůvka pomáhá snižovat závislost na nikotinu tím, že podporuje tvorbu dopaminu. Toho mohou využít kuřáci, kteří se rozhodují začít odvykací kůru.