Artyčok kardový

Artyčok kardový (latinsky Cynara cardunculus nebo Cynara scolymus) je trvalka, jejíž lodyha může dorůst až výšky jednoho metru. Patří do čeledi hvězdnicovité (Asteraceae). Přízemní listy vytvářejí růžici a jsou velké, střídavé a vejčitého tvaru.

Historicky je zaznamenáno jeho používání jako potraviny u civilizací v oblasti Středozemního moře (Římané, Řekové, Egypťané). Odtud se rozšířil a v současnosti se pěstuje i v České republice.

Původně artyčok rostl planě, ale lidé objevili jeho užitečné vlastnosti a začali ho pěstovat jako kulturní rostlinu. Existují dva typy – jeden je označován jako artyčok a ten je pěstován pro jedlé květní úbory. Ty jsou v kuchyni, zejména v oblasti Středozemí (hlavně ve Francii), používány v nedozrálé formě jako zelenina. Druhý typ je označován jako kardus. Z něho se jedí řapíky (stonky) a listy. Řapíky jsou velmi jemné a chutné. Asi tři týdny před sklizní se svazují dohromady jejich spodní části, které se obaluje slámou či papírem, aby byly vybělené. V kuchyni se používají stejně jako chřest, dají se vařit či zapékat.

Z důležitých látek obsahuje hořčinu cynarin, flavonoidy, slizy, vlákninu, třísloviny, inulin, tanin, organické kyseliny, vitamin A, vitamíny ze skupiny B, enzymy, flavonové deriváty (cynarosid a scolymosid) a další látky.

Artyčok má pozitivní účinky na naše zdraví, zejména při jaterních a žlučníkových potížích. Co se týče žlučníku, tak působí cholereticky (zvyšuje tvorbu žluči) a cholekineticky (zvyšuje vylučování žluči). Toto obojí přispívá ke zlepšení trávení a odstranění potíží s ním spojených.

Co se týče jater, posiluje jejich detoxikační činnost. Dále podporuje tvorbu trávicích enzymů ve slinivce. Některé zdroje uvádějí, že pomáhá snižovat i hladinu krevního cukru, cholesterolu a působí i proti alergickým projevům u kožních nemocí, jako je ekzém. Dá se říci, že svým působením celkově zlepšuje trávení (i díky obsahu hořčin) a látkovou výměnu vůbec.

Jako jediný případ, kdy se nesmí užívat, se uvádí těžké nemoci a poškození ledvin. V tomto případě je jeho užívání zakázáno. S lékařem by mělo být konzultováno jeho použití u akutních potíží v oblasti trávicího traktu a rovněž v případě těhotných a kojících žen.

Jako zajímavost lze na závěr uvést, že artyčok pro svoji hořkou chuť a příznivé účinky na trávení našel uplatnění v různých druzích alkoholických nápojů, jako jsou aperitivy či žaludeční likéry.

Zpět nahoru