Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Artyčok kardový

15.12.2018
Artyčok

Artyčok kardový (latinsky Cynara cardunculus nebo Cynara scolymus) je trvalka, jejíž lodyha může dorůst až výšky jednoho metru. Patří do čeledi hvězdnicovité (Asteraceae). Přízemní listy vytvářejí růžici a jsou velké, střídavé a vejčitého tvaru.

Historicky je zaznamenáno jeho používání jako potraviny u civilizací v oblasti Středozemního moře (Římané, Řekové, Egypťané). Odtud se rozšířil a v současnosti se pěstuje i v České republice.

 

Původně artyčok rostl planě, ale lidé objevili jeho užitečné vlastnosti a začali ho pěstovat jako kulturní rostlinu. Existují dva typy - jeden je označován jako artyčok a ten je pěstován pro jedlé květní úbory. Ty jsou v kuchyni, zejména v oblasti Středozemí (hlavně ve Francii), používány v nedozrálé formě jako zelenina. Druhý typ je označován jako kardus. Z něho se jedí řapíky (stonky) a listy. Řapíky jsou velmi jemné a chutné. Asi tři týdny před sklizní se svazují dohromady jejich spodní části, které se obaluje slámou či papírem, aby byly vybělené. V kuchyni se používají stejně jako chřest, dají se vařit či zapékat.

 

Z důležitých látek obsahuje hořčinu cynarin, flavonoidy, slizy, vlákninu, třísloviny, inulin, tanin, organické kyseliny, vitamin A, vitamíny ze skupiny B, enzymy, flavonové deriváty (cynarosid a scolymosid) a další látky.

 

Artyčok má pozitivní účinky na naše zdraví, zejména při jaterních a žlučníkových potížích. Co se týče žlučníku, tak působí cholereticky (zvyšuje tvorbu žluči) a cholekineticky (zvyšuje vylučování žluči). Toto obojí přispívá ke zlepšení trávení a odstranění potíží s ním spojených.

 

Co se týče jater, posiluje jejich detoxikační činnost. Dále podporuje tvorbu trávicích enzymů ve slinivce. Některé zdroje uvádějí, že pomáhá snižovat i hladinu krevního cukru, cholesterolu a působí i proti alergickým projevům u kožních nemocí, jako je ekzém. Dá se říci, že svým působením celkově zlepšuje trávení (i díky obsahu hořčin) a látkovou výměnu vůbec.

 

Jako jediný případ, kdy se nesmí užívat, se uvádí těžké nemoci a poškození ledvin. V tomto případě je jeho užívání zakázáno. S lékařem by mělo být konzultováno jeho použití u akutních potíží v oblasti trávicího traktu a rovněž v případě těhotných a kojících žen.

 

Jako zajímavost lze na závěr uvést, že artyčok pro svoji hořkou chuť a příznivé účinky na trávení našel uplatnění v různých druzích alkoholických nápojů, jako jsou aperitivy či žaludeční likéry.

 

Celková nabídka přípravků obsahující Artyčok kardový.


Související články:
Artyčok zeleninový (Cynara scolymus)
Přírodní rostlinné šťávy EkoMedica - Artyčok
Játra a jejich detoxikace


15.12.2018
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…

373,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS