Artyčok kardový

cm artycok

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Artyčok kardový (latinsky Cynara cardunculus nebo Cynara scolymus) je trvalka, jejíž lodyha může dorůst až výšky jednoho metru. Patří do čeledi hvězdnicovité (Asteraceae). Přízemní listy vytvářejí růžici a jsou velké, střídavé a vejčitého tvaru.

Historicky je zaznamenáno jeho používání jako potraviny u civilizací v oblasti Středozemního moře (Římané, Řekové, Egypťané). Odtud se rozšířil a v současnosti se pěstuje i v České republice.

Původně artyčok rostl planě, ale lidé objevili jeho užitečné vlastnosti a začali ho pěstovat jako kulturní rostlinu. Existují dva typy – jeden je označován jako artyčok a ten je pěstován pro jedlé květní úbory. Ty jsou v kuchyni, zejména v oblasti Středozemí (hlavně ve Francii), používány v nedozrálé formě jako zelenina. Druhý typ je označován jako kardus. Z něho se jedí řapíky (stonky) a listy. Řapíky jsou velmi jemné a chutné. Asi tři týdny před sklizní se svazují dohromady jejich spodní části, které se obaluje slámou či papírem, aby byly vybělené. V kuchyni se používají stejně jako chřest, dají se vařit či zapékat.

Z důležitých látek obsahuje hořčinu cynarin, flavonoidy, slizy, vlákninu, třísloviny, inulin, tanin, organické kyseliny, vitamin A, vitamíny ze skupiny B, enzymy, flavonové deriváty (cynarosid a scolymosid) a další látky.

Artyčok má pozitivní účinky na naše zdraví, zejména při jaterních a žlučníkových potížích. Co se týče žlučníku, tak působí cholereticky (zvyšuje tvorbu žluči) a cholekineticky (zvyšuje vylučování žluči). Toto obojí přispívá ke zlepšení trávení a odstranění potíží s ním spojených.

Co se týče jater, posiluje jejich detoxikační činnost. Dále podporuje tvorbu trávicích enzymů ve slinivce. Některé zdroje uvádějí, že pomáhá snižovat i hladinu krevního cukru, cholesterolu a působí i proti alergickým projevům u kožních nemocí, jako je ekzém. Dá se říci, že svým působením celkově zlepšuje trávení (i díky obsahu hořčin) a látkovou výměnu vůbec.

Jako jediný případ, kdy se nesmí užívat, se uvádí těžké nemoci a poškození ledvin. V tomto případě je jeho užívání zakázáno. S lékařem by mělo být konzultováno jeho použití u akutních potíží v oblasti trávicího traktu a rovněž v případě těhotných a kojících žen.

Jako zajímavost lze na závěr uvést, že artyčok pro svoji hořkou chuť a příznivé účinky na trávení našel uplatnění v různých druzích alkoholických nápojů, jako jsou aperitivy či žaludeční likéry.