Systém Symbi – Osídlení střeva – díl druhý

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Tenké střevo je místo, kde probíhá enzymatické trávení potravy a vstřebávání živin. Tlusté střevo je ale rovněž důležitý orgán, a to nejen proto, že zde dochází ke zpětnému vstřebání vody a elektrolytů a umožnění odchodu nestrávených zbytků potravy a toxických látek, ale také proto, že je osídleno velkým množstvím bakterií, které hrají klíčovou roli při metabolismu substrátů nestrávených v tenkém střevě.

V tlustém střevě žije 400 až 500 druhů bakterií, jejichž množství je obrovské – v lidském těle je množství bakterií přibližně 10krát větší, než je počet vlastních buněk lidského těla. Většina těchto bakterií je tělu prospěšných. Některé z nich jsou často tělu škodlivé (Clostridium difficile, Clostridium perfringens atd.), avšak nejsou přítomny v množství dostatečném k tomu, aby mohly představovat nebezpečí pro lidské zdraví – především v důsledku konkurence, která existuje mezi nimi a prospěšnými bakteriemi.

Střevní mikroflóra se vyvíjí v různých fázích lidského života, je ovlivněna stravou, klinickým stavem hostitele a podmínkami prostředí, ve kterém hostitel žije.

Krátce po narození je zažívací trakt dítěte kolonizován určitými druhy bakterií. V průběhu této kolonizace vytvářejí bakterie vyvážený soubor svých populací. V žaludku je těchto kolonií velmi málo v důsledku přítomnosti kyslíku a kyseliny solné.

V tenkém střevě jsou počty bakterií velmi nízké ve dvanáctníku, jejich počet však postupně narůstá směrem ke konci kyčelníku (ileum). Ve slepém a tlustém střevě je střevní pasáž pomalejší a prostředí je zde poněkud odlišné (nižší obsah kyslíku, méně kyselé pH). V této oblasti se nacházejí největší počty mikroorganismů. Tlusté střevo dospělého člověka je osídleno přibližně 1011 mikroorganismů na 1 gram stolice, přítomno je 400 až 500 různých druhů bakterií.

Tlusté střevo osidlují především anaeroby (organismy žijící bez přístupu vzdušného kyslíku): Bacteroides, Bifidobacterium, Eubacterium a Peptostreptococcus. Tyto čtyři druhy se u lidí vyskytují v koncentracích mezi 108 a 1011 cfu*/g. Z těchto čtyř typů bakterií jsou nejpočetnější Bacteroides (Gram-negativní), po kterých následují Bifidobacteria (Gram-pozitivní). Co do počtu následují bakterie patřící ke druhům Streptococcus a Lactobacillus a v menší míře Enterobacteriaceae, Clostridium a kvasinky, které se vyskytují v množství mezi 104 a 108 cfu/g. Je důležité poznamenat, že všechny bakterie přítomné ve střevech ještě nebyly identifikovány. Střevní mikroflóra je komplexní entita s různými kmeny bakterií, mezi nejpočetnější z nich patří Bifidobacteria.

Lactobacily – mléčné bakterie jsou hlavní částí mikroflóry trávícícho systému. Patří mezi mikroorganismy lidskému tělu vlastní. Zabezpečují v mikroflóře několik funkcí. V zažívacím traktu tvoří příznivé prostředí pro mikrobiologickou rovnováhu a vytvářejí přirozenou bariéru infekčním mikrobům. Podporují vylučování exkrementů a prospívají střevní peristaltice, odstraňují nesnášenlivost na laktózu, zvyšují vstřebávání vápníku, zasahují do metabolismu cukrů, ovlivňují tvorbu některých vitamínů hlavně skupiny B a K.

Existence lactobacilů je snižována stresovým způsobem života, užíváním antibiotik a jiných chemických prostředků, stejně tak vytvářením nesprávného pH ve střevu, kde převažují sladkosti, výrobky z bílé mouky, hamburgery, reklamované limonády a také alkohol. Změnu špatného střevního prostředí zahájíme podáváním probiotik, které provedou probiotickou změnu a vytvoří podmínky, aby se lactobacilům dobře dařilo.

Čím je proces chroničtější, tím probiotika užíváme:

  • u chronických stavů slabé imunity, alergie
  • u kožních nemocí – ekzémů, akné
  • při Crohnově chorobě a zánětu tlustého střeva
  • při aftech, kvasinkových infekcích a gynekologických zánětech
  • u zácpy, nadýmání, zápachu z úst
  • prevence civilizačních chorob

Naše 10 letá praxe v užívání lactobacilů ukázala na přímou úměru: Čím lépe se daří lactobacilům, tím lépe se daří obecně člověku a naopak.