Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Zelený čaj je dobrý pro odstranění únavy a povzbuzení organizmu, dokonce může pití zeleného čaje a kukuřičného škrobu pomoci snížit hladinu cukru v krvi. Vědci dělali pokus na myších, a to tak, že je krmili antioxidantem, který se v zeleném čaji nachází, společně s kukuřičným škrobem. Má název epigalokatechin-3-gallát, nebo EGCG. Ukázalo se, že hodnoty cukru v krvi byly u myší nižší než hodnoty cukru u myší, které popsanou sloučeninou krmeny nebyly. Podle Joshuy Lamberta, asistenta profesora potravinářské vědy v oblasti zemědělských věd, je prudký růst hladiny glukózy v krvi asi o 50 % nižší, než je zvýšení hladiny glukózy v krvi u myší, které nebyly krmeny EGCG.
Dávka EGCG podávaná myším odpovídá asi jednomu a půl šálku zeleného čaje, který by byl podáván člověku.
J. Lambert, který spolupracoval s postgraduální studentkou Sarah C. Foresterovou, řekl, že EGCG je nejúčinnější, když je podáván současně s kukuřičným škrobem. Pro lidi to může znamenat, že zelený čaj může pomoci kontrolovat typické zvýšení hladiny cukru v krvi, které nastane, když jedí například chléb a bagety. Je tedy výhodné pít k takovému jídlu zelený čaj.
EGCG neměl významný vliv na výšku hladiny cukru v krvi u myší, které byly krmeny glukózou nebo sladovým cukrem. Podle vědců, kteří vydali své poznatky v on-line verzi molekulární výživy a potravinářského výzkumu, je důvod, proč jsou hladiny cukru v krvi sníženy, v tom, že byl totiž současně podáván škrob, protože tělo přeměňuje škrob na cukr.
Enzym alfa-amyláza, který se tvoří v ústech a ve slinivce břišní, pomáhá rozkládat škrob na maltózu a glukózu. EGCG může tlumit schopnost enzymu rozkládat škrob, vědci uvedli, že EGCG snižuje aktivitu alfa-amylázy ve slinivce břišní o 34 %.
Pro lidi to znamená, že pokud chtějí držet hladinu svého cukru pod kontrolou, udělají dobře, když budou pít zelený čaj společně se škrobem, tedy ne s cukrem, který si do čaje obvykle dávají… J. Lambert dodal, že bude muset být zelený čaj a škrob konzumován současně, chceme-li hladinu cukru v krvi udržovat. Tento poznatek nám určitě přichází vhod a budeme k uvedenému pokrmu podávat jako nápoj zelený čaj.
Ví se také, že zelený čaj využívali lidé již v dávných dobách, kdy jej používali při bolestech hlavy, při špatném zažívání a pro osvěžení. Dnes se hodně mluví o flavonoidech, a právě na ně je zelený čaj bohatý, dále také o přítomnosti antioxidantu EGCG, jak bylo již napsáno.
Je dobrým zvykem užívat častěji zelený čaj místo kávy, ke zlepšení tělesné i duševní pohody.