Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Tykev obecná, latinsky Cucurbita pepo, patří do rodu tykvovitých. Také je označována jako tykev turek či dýně obecná. Původem náleží do střední Ameriky. Pochází z oblasti dnešního Texasu a Mexika. Bylo prokázáno její pěstování již v době 5000 let před naším letopočtem. Pro nás Evropany patří mezi plodiny, které nám přineslo objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem.
Má výjimečnou chuť a svoji kalorickou hodnotou se blíží bramborám. Jedná se o rostlinu keříčkovitého vzrůstu. Její květy jsou žluté. Obsahuje až 90 % vody. Plodem je nám všem známá dýně, která může mít různý tvar a zabarvení. Obsahuje celou řadu užitečných látek.
Z vitamínů můžeme uvést beta karoten, vitamíny C, D, E a z vitamínů skupiny B pyridoxin, cyanocobalamin, thiamin, riboflavin a niacin. Z minerálů obsahuje sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek či mangan. Obsahuje i základní stavební kameny potravy – cukry, bílkoviny a tuky. Z dalších látek obsahuje nenasycené mastné kyseliny či vlákninu. Již ze zmíněného výčtu vyplývá značný význam dýní pro naše zdraví.
Konzumovat se dají i dýňová semínka nebo olej z nich lisovaný. Tykev obecná je i uváděná v tradičním léčitelství, především proti zácpě pro svůj projímavý účinek a byla také používána proti parazitům či zánětům či jako doplněk stravy u léčby prostaty. Jak vidět, tykev obecná není jen ozdobou při Halloweenu, ale také užitečnou součástí našeho jídelníčku, která se dá upravovat na různé způsoby – polévky, saláty, zapékaná v těstíčku, dá se grilovat či zapékat se sýrem či se z ní dají připravit pomazánky.