prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Topinambur

27.02.2007
Kouzelná potrava indiánů
Tato rostlina k nám přišla ze Severní ameriky. Tam ji používali jako zeleninu a krmení pro dobytek. Název topinambur pochází od jednoho indiánského kmene ze začátku 17. století, odkud byla rostlina převezena evropskými mořeplavci do Francie. Uprostřed 18. století se dalekosáhle rozšířila a o svou pozornost neustále soutěžila s bramborou.

Topinambur hlíznatý je trvalá rostlina dorůstající do výšky tří metrů. Na štíhlém, někdy rozvětveném stonku s velkými celokrajnými listy rozkvétají na podzim žluté květy. Pěstuje se pro hlízy podobné bramborám, které však mají odlišnou nasládlou chuť. Jsou také známé pod názvem "židovské" nebo "sladké" brambory.


 

Hlízy obsahují 80 % vody, 15 % uhlohydrátů ( hlavně inulin), okolo 3 % bílkovin, asi 01 % tuků, dále vlákninu, esenciální aminokyseliny, vitaminy, kyselinu jablečnou, jantarovou a citronovou a minerální látky, zejména draslík, pak vápník, hořčík a fosfor.


Také jsou obsaženy prvky železa, manganu, sodíku, křemíku a zinku. Z vitamínů je to provitamin A a řada ze skupiny B, C, D a H.


Pravidelné pojídání topinamburů má příznivé účinky při revmatizmu, vysoký obsah draslíku činí z topinamburů dobrý odvodňovací prostředek např. při otocích. Hlavní význam pěstování topinamburů spočívá v až šestnáctiprocentním obsahu inulinu - cukru vhodném pro diabetiky, který snižuje hladinu krevního cukru. Další léčivé účinky, jako například snižování cholesterolu v krvi, regulace krevního tlaku, zlepšování činnosti trávicí soustavy, ochrana jater a ledvin, ale i antistresové či detoxikační účinky byly v poslední době prokázány i vědecky.


Svou povahou zařazuji topinambury do seriálu Symbinatur, protože je typickou rostlinou, která stále vegetuje v blízkosti člověka a nabízí se mu k užitku. Ať jako zdroj výživy, nebo léčivo. Jak bylo popsáno výše.

 

Tato hlíza se může přidávat syrová do salátu, stejně tak může být vařena s omáčkou nebo s jinými jídly. Podle ranosti se topinambur řadí mezi první jarní zeleniny, výborně může nahradit například ředkvičku. Hlízy je možné konzumovat celoročně, obsah živin a chuťových látek se ale během roku mění. Nejchutnější jsou pozdě na podzim a brzy na jaře, sklízejí se od listopadu do března. Existuje více odrůd topinamburu, jejich hlízy se odlišují obsahem některých látek, například inulinu, z čehož vyplývá jejich rozdílná chuť a barva.


V německých zemích jsou k dostání pod heslem Topinambur tropfen - Natúrlich fúr Ihre Linie!
U nás jej najdeme např. v potravním doplňku VivaHelp.


Nejedná se o klasickou léčivou rostlinu, ale spíše o dietní potravinu. Výstihuje to lidový název - diabetická brambora , potrava pro játra, žlučník a žaludeční vředy jako dárek z nebes.


Související články:
Brambora
Cibule cibulová
Česnek v kuchyni, černé magii, medicíně a chemické laboratoři
Léčivé účinky zeleniny a ovoce
Batáty, kouzelné sladké brambory


27.02.2007
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Bylinky


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS