prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Tenké střevo je matkou žaludku

23.09.2004
Představme si pentagram - energetickou růžici (dřevo, oheň, země, kov a voda). Každý element této růžice je reprezentován dvěma orgány. Jeden z nich je plný a druhý dutý. Příklad: Dřevo je zastoupeno játry a žlučníkem, oheň zase srdcem a tenkým střevem a konečně země reprezentují slezina, slinivka a žaludek. Mezi těmito orgány panují vzájemné vztahy funkcí.

Tenké střevo dává energii pro žaludek - je pro žaludek matkou, která svého syna podporuje. Naproti tomu játra, a zejména žlučník, mají na žaludek negativní vliv.



Žaludek je svalnatý vak ve tvaru velkého písmene J, který vylučuje žaludeční šťávy. Ty obsahují hlavně pepsin, což je enzym, který zpracovává bílkoviny, a dále kyselinu chlorovodíkovou (HCL). Tyto dvě látky sterilizují potravu a poskytují kyselé prostředí. Žaludeční šťáva dále obsahuje mucin, který funguje jako mazivo. Společným působením enzymů a svaloviny žaludku je potrava proměněna v kyselou tráveninu. Ta navozuje otevření žaludečního otvoru (vrátníku) a obsah žaludku pokračuje do dvanácterníku. Jídlo se v žaludku zpracovává 3 - 5 hodin.

 

Množství šťáv určuje kyselost střevního obsahu. Již malé výkyvy, ať směrem nahoru nebo dolů, mohou ovlivnit růst a reprodukci střevní flóry. Žlučníku odpovídá kyselost, hněv a zlost, je to reprezentant těchto emocí a také napětí. Žaludku zase odpovídá sladkost, chuť a sympatie. Když člověk prožívá při jídle stres, polyká ho. Kyselý žlučník negativně ovlivní žaludek. Naruší se enzymatická, hlenotvorná a peristaltická aktivita žaludku. V praxi se to projeví tak, že se žaludek málo pohybuje, potrava v něm zůstává dlouho ležet, aniž by byla rozmělňována - tlačí tam. Nefunguje vylučování trávicích šťáv a ochranného hlenu, který má chránit sliznici žaludku před účinkem kyseliny chlorovodíkové. Objeví se typický soubor příznaků: pocity těžkosti, plnosti či tlaku v žaludku, pálení, kyselost, říhání, bolest v levém podžebří. Když se tyto příznaky ozývají často, není již daleko k žaludečnímu vředu.


V takovém případě raději zatočíme se stresem, cílevědomě trénujeme obranu proti němu, jinak zatočí on s námi… Můžeme použít starý recept využívající šťávu ze syrového zelí, které předtím pokrájíme na malé plátky, rozmixujeme a šťávu popíjíme. Minimálně jeden šálek denně. Užitečné jsou také kombinace se slizotvornými bylinkami jako lékořicí a slézem. Svou roli zde sehrává heřmánek. Neváháme použít moderní prostředky, jako jsou Enzyme Star nebo Gastran od Bylináře či extrakt z černé ředkve Rabanon.


Celková nabídka přípravků pro zdravá střeva.


Související články:
Zdravá střeva
Střevní symbióza
Jak pečovat o své střevo (i) duchovním způsobem
Ředkvička
Žaludeční neuróza – jedna příčina pro řadu zdánlivě odlišných onemocnění
Jak pečovat o svá střeva


23.09.2004
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS